Zdravstvo 08.04.2020. 14:18. Zadnja izmjena: 08.04.2020. 14:21.

Srijeda, 8. travnja

Dosad u Hrvatskoj 1343 osobe zaražene koronavirusom, a 179 osoba je ozdravilo

Trenutno su potvrđene ukupno 1343 osobe zaražene koronavirusom, a 179 osoba je ozdravilo. Devetnaest osoba preminulo je od koronavirusa. 36 soba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 13.125 testiranja. 359 osoba je hospitalizirano.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa. I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Od početka travnja je aktivan i sustav e-Propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-Propusnica. Više o e-Propusnicama i načinu izdavanja pogledajte OVDJE

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane. Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa. Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.