Zdravstvo 19.02.2016. 10:19. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Javna kampanja 20. veljače

U Čakovcu edukacija građana o pravilnoj upotrebi antibiotika

Prenosimo obavijest i poziv za sve građane da se uključe u akciju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Svakodnevno se suočavamo s problemom bakterijske rezistencije prilikom odabira djelotvornog antibiotika za naše bolesnike. Problem raste iz godine u godinu i brine sve više, jer otpornost bakterija na antibiotike postaje svakodnevnica, osobito u bolničkom okruženju.
Postoje mnoga područja na koja se može i mora djelovati kako bi čim duže održali antibiotike učinkovitima i sačuvali ih za buduće generacije. Preko 90% antibiotika se troši izvan bolnica s tim da se oko 75% antibiotika troši za infekcije dišnih puteva koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanti otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš.
Stoga, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već 5. godinu zaredom provodi javnu kampanju sa željom edukacije građana o važnosti te skupine lijekova i njihovoj pravilnoj upotrebi. Iskustva nekih zemalja, na primjer Francuske pokazalo je smanjenje izvanbolničke potrošnje antibiotika za 25% u izvanbolničkoj potrošnji putem javnih kampanja.
Iznimno je važno od malena učiti i razvijati svijest o antibioticima pa je tako dječja populacija ciljna skupina našeg djelovanja za koju je namijenjena slikovnica „Kako je Ješko pobijedio prehladu? “, a prema kojoj je uprizorena predstava te provedena i edukacija odgojitelja u dječjim vrtićima u Međimurju. I ovom prilikom dijelit ćemo slikovnice, letke i ostali promotivni materijal namijenjen edukaciji stanovništva.

Hrvatska se ubraja u zemlje, još uvijek, s prevelikom potrošnjom antibiotika. U Međimurju možemo govoriti o laganom trendu opadanja potrošnje u izvanbolničkoj praksi. To su razlozi zbog kojih nastavljamo s javnom kampanjom te vas pozivamo da nam se pridružite u subotu, 20. veljače 2016. na Trgu Republike od 10 do 13 sati. Važno je da točne informacije dođu do naših sugrađana i svih stanovnika Međimurja. Danas bez akcije, sutra bez budućnosti! - poručuju iz

Izvor: ZZJZ Međimurske županije