Zdravstvo 12.09.2018. 14:13. Zadnja izmjena: 12.09.2018. 14:15.

Stomatološko društvo

Europski dan oralnog zdravlja u Čakovcu se obilježava u subotu, 15. rujna

Prema odluci Vijeća europskih doktora dentalne medicine, 12. rujna je Europski dan oralnog zdravlja, a prema odluci Hrvatske komore dentalne medicine od 12. rujna do 12. listopada je Mjesec oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje je, kao sastavni dio općeg zdravlja, bitno za kvalitetu života. SZO je definirala oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Najčešća oralna bolest je zubni karijes. Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice od koje boluje 90 % cjelokupnog čovječanstva i koja se javlja u svim dobnim skupinama. Prema rezultatima istraživanja 11% ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu. Stoga postoji jasna potreba za borbom s oralnim zdravstvenim problemima i kod djece i kod odraslih.

- U subotu, 15. rujna 2018. u Čakovcu na Trgu Republike od 10 do 12 sati obilježit ćemo Europski dan oralnog zdravlja i početak Mjeseca oralnog zdravlja. Osim štanda na kojem ćemo dijeliti edukativne materijale te zubne pastice i četkice, imat ćemo i radionicu u kojoj će djeca vježbati četkanje zubi..., poručuje Hrvatsko stomatološko društvo - Čakovec.