Zdravstvo 05.02.2018. 11:40. Zadnja izmjena: 05.02.2018. 11:42.

ŽB Čakovec

Ginekološkim ordinacijama ultrazvuk 3D i 4D za detaljniji pregled i praćenje trudnoće

U Dom zdravlja Čakovec stigla je prva oprema koja se nabavlja u sklopu projekta „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“ vrijednog  gotovo 7,6 milijuna kuna. Nakon provedenog postupka javne nabave dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme  gdje će se ukupno nabaviti 710 komada opreme, u  Dom zdravlja stigla je prva oprema i to ginekološka, dobavljača Medexpert d.o.o. iz Zagreba, Zelinska 2,  čija je ukupna vrijednost milijun kuna s PDV-om.

Tako su od sada dvije ginekološke ordinacije u Čakovcu i jedna u Prelogu opremljene s Ginekološkim ultrazvukom 3D/4D s vaginalnom sondom 3D/4D te Linearnom sondom za ginekološki ultrazvuk. Edukaciji liječnica i puštanju opreme u rad nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, privremena pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić – Grlač, voditeljica projekta Mateja Hranjec Varga,  Branko Vrčić ravnatelj Doma zdravlja Čakovec, Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra Doma zdravlja Čakovec te  liječnice Patricija Senjanin Car dr.med.spec.ginekologije i porodništva, Daniela Varga Taradi, dr. med.,spec. ginekologije i opstetricije i Ines Tizaj, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

- Jedan od ključnih projekata u zdravstvu, opremanje naših ambulanti ide prema planu ulaganja u zdravstvo Međimurja. S prvim danima veljače u Međimurje krenuli smo s dobavljanjem 710 komada dijagnostičke opreme, a ni ovdje ne stajemo s ulaganjima u zdravstvo i što se tiče bolnice i Doma zdravlja, kao i svih ostalih zdravstvenih institucija u Međimurju kako ulaganjem u primarnu zdravstvenu zaštitu rasterećujemo pritisak na našu bolnicu, a kvalitetna oprema, uz dobre liječnike, osnovni je preduvjet za kvalitetni zdravstveni sustav, objasnio je pritom međimurski župan te dodao kako je dodana vrijednost, osim same kvalitete opreme koje nema u regiji, ta da će se smanjiti broj uputnica u bolnicu za 8% i uvesti preko 160 novih usluga u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

„Ono što najviše majke zanima je to da uz ovu novu tehnologiju mi možemo vidjeti dijete u 3D dimenziji, dakle njegovo lice i sve anatomske organe, dok 4D podrazumijeva kretnje koje se mogu zabilježiti u praćenju trudnoće. Ujedno možemo tijekom pregleda vidjeti određene miome, a poseban će dodatak svakom pregledu biti sonda za ultrazvuk dojki. Ima niz novina i novih tehnologija, stoga ćemo uz novu opremu sigurno i nadograđivati svoje znanje uz nove edukacije“, zaključila je ginekologica Varga Taradi.