Zdravstvo 31.10.2017. 08:30. Zadnja izmjena: 31.10.2017. 08:40.

Stručni skup

Kako palijativnim bolesnicima ublažiti bol

U organizaciji Doma zdravlja Čakovec, čakovečkog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora i drugih suradnika, u Tehnoločko-inovacijskom centru u Čakovcu održao se u subotu, 28. listopada, stručno-znanstveni skup Županijska mreža za terapiju boli u palijativi.

Skup, kojem se odazvalo 40-tak sudionika, namijenjen je svim profesionalcima koji aktivno sudjeluju u radu s palijativnim bolesnicima te u razvoju palijativne skrbi. Predavanja su održale prof. dr. sc. Karmen Lončarek (KBC Rijeka), mr. sc. Lidija Fumić Dunkić (KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb) i Dženana Mulaomerović-Musić, dr.med (Županijska bolnica u Čakovcu), a skup je moderirala mr.sc. Renata Marđetko, koordinatorica palijativne skrbi u Međimurju

Ovim su skupom, koji je uslijedio kao nastavak edukativnih radionica i skupova organiziranih u Tjednu palijative, svi koji sudjeluju u razvoju palijativne skrbi u Međimurju pokazali da je ovu kompleksnu i važnu skrb potrebno temeljiti na znanju. Razmjenom iskustava, predstavljanjem novih saznanja u palijativnoj skrbi te usklađivanjem procedura u skrbi za bolesnika i obitelj, a sve vezano za simptom boli, zdravstveni radnici su učinili još jedan korak prema razvoju važnih smjernica i načina rada, ne samo u Međimurju gdje je skup održan, nego u cijeloj Hrvatskoj. A rezultat boljeg i usklađenijeg rada svih profesionalaca je što učinkovitije i brže ublažavanje boli, kao jednog od najmukotrpnijih simptoma na kraju života koji donosi mnogo patnje, ne samo bolesniku, nego i obitelji koja joj bespomoćno svjedoči.