Zdravstvo 02.07.2016. 09:39. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 21:59.

Pitali smo

Koliko su sigurna divlja kupališta u Međimurju?

Prvi službeni ljetni dani donijeli su nam i prave tropske temperature od preko 30 Celzijevih stupnjeva. U kombinaciji s u Međimurju često visokom vlagom zraka – pravi tropski uvjeti. Spas od vrućina mnogi Međimurci traže u jezerima, šljunčarama i u drugim divljim vodama koje nisu predviđene za kupanje.

To je, unatoč kontinuiranim upozorenjima iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo o rizicima kupanja u takvim vodama, pojava koja je neizbježna. Upravo u Zavodu za javno zdravstvo koji u sklopu svog Programa mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika okoliša analizira uzorke vode na jezerima kod Kuršanca i Marine Prelog, provjerili smo kakvo je stanje.

Proteklih godina analizirani uzorci na lokaciji Jezera Kuršanec i Marine Prelog bili su unutar dozvoljenih parametara sukladno važećem pravilniku. Međutim, kupanje u vodama stajaćicama i na takozvanim divljim kupalištima nije preporučljivo iz niza sigurnosnih, ali i zdravstvenih razloga, kaže Diana Uvodić-Đurić, dr.med. iz Zavoda.

Na naš upit je li bilo zabilježenih slučajeva obolijevanja, odnosno pojave neke zarazne bolesti zbog kupanja na divljim kupalištima odgovara negativno, no podsjeća na rizike kupanja u onečišćenoj vodi.

Rizik zaraze je veći što je vodena površina manja i slabije protočna zbog lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikroorganizmima. Najnepovoljnije je kupati se u otvorenim vodama, a osobito u vodama stajaćicama - šodericama, jezerima, barama.

Izvori onečišćenja otvorenih voda mogu biti dotok otpadnih voda, neurednost obale i okolice, nepostojanje dovoljnog broja sanitarnih čvorova za kupače, velik broj kupača i visoka temperatura vode, a bolesti koje se mogu pojaviti uslijed kupanja su crijevne infekcije, upale sluznice oka, leptospiroza, serozni meningitis i upale mokraćnih putova.

Uvodić-Đurić ujedno napominje da bi prema Uredbi o kakvoći voda za kupanje na divljim kupalištima kakvoću vode trebale ispitivati jedinice lokalne samouprave na čijim se područjima takva kupališta nalaze. Među najpopularnijima na našem području takva je bila šljunčara kod Cirkovljana. Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek kaže kako Grad nije ispitivao kakvoću vode.

To je šljunčara u vlasništvu privatne kompanije, a uostalom tamo je već duže vrijeme istaknut natpis o zabrani kupanja, napominje Kolarek dodajući da se broj kupača posljednjih godina smanjio. Na šljunčari se uglavnom peca, ističe.