Zdravstvo 04.08.2017. 08:18.

Humanost

Kristina Sabol iz Palovca: Darovat ću bubreg mom sinu Ivanu

Mali Palovčanin Ivan Sabol dijete je kakvo vam se u trenu uvuče pod kožu. Živ, bistar, pričljiv - ispričat će vam u nekoliko minuta što ga je naučila učiteljica Dajana koja mu nastavu održava kod kuće, da je prvi razred završio s peticama i dvije četvorke, i da je s mlađim bratom Leom odnos trenutačno takav da se najviše bijeju i pošikavleju. Kako to već biva među braćom u njihovoj dobi. Pa nakon ugodnog razgovora tvrdoglavo odlučiti da se ne želi fotografirati i prema objektivu, umjesto osmijeha, vragolasto isplaziti jezik.

No, rijetki su to trenuci kad Ivan doista može biti dijete, jer su njegovih osam godina života obilježile strašne zdravstvene poteškoće zbog kojih je velik dio djetinjstva proveo u bolnicama u Čakovcu i Zagrebu. Rodio se s dijagnozom zatajenja bubrega, i na životu ga drže dijalize koje se obavljaju svaka 4 sata.

No, kako nedaća nikad ne dolazi sama, kao posljedica zatajenja bubrega javlja se i tzv. 'bolest mekih kostiju' zbog koje je Ivan prošao već 15 operacija, ali se kosti ruku i nogu i dalje deformiraju.

Majčino iskušenje

Još su nakon prvih dijagnoza mama Kristina i tata Dražen znali da je jedini spas za njihova sina transplantacija bubrega. Nakon osam godina i pretraga koje više ne mogu ni nabrojiti, obitelj Sabol dočekat će novi početak za svojega sina. Uskoro će put Italije, u Sveučilišnu bolnicu u Padovi, gdje će mu liječnici presaditi bubreg koji će mu darovati mama Kristina. - Mislim da se svaka mama spremna žrtvovati za svoje dijete. Spremna sam na to, tek u trenutku kad ću morati pod nož ću možda shvatiti što me čeka. Ali sve za dijete. A onda ćemo biti isti - svaki s jednim bubregom, uspijeva se Kristina u ovoj teškoj situaciji i nasmijati.

Iako će troškove operacije, te Ivanov i Kristinin boravak u bolnici pokriti HZZO, ono što ih čeka nakon operacije za obitelj Sabol težak je financijski udarac. Nakon transplantacije Ivan će morati još 3-4 tjedna ostati u bolnici, kad ga otpuste još će toliko morati odlaziti na kontrole, a nakon Padove dodatna će tri mjeseca zbog kontrola morati ostati u Zagrebu. Osim troškova putovanja, Sabolovi će morati u Italiji i Zagrebu iznajmiti stan, a uz hranu i Ivanove lijekove, troškovi se nemilice penju i iznad 100.000 kuna.

Neizmjerno su zahvalni na svim donacijama koje su do sada uplaćene, svim gradovima i općinama, poduzetnicima i pojedincima koji su bili spremni financijski pomoći da Ivan obavi sve pretrage koje su bile potrebne za spasonosnu transplantaciju. Na računu humanitarne akcije (registriranom pri Ministarstvu financija) trenutačno je, kažu, 71 tisuća kuna, a posljednje su uplate, po 15 tisuća kuna, stigle iz Općine Male Subotice i Međimurske županije. No, pribojavaju se Kristina i Dražen, da to neće biti dovoljno. Ona je u statusu njegovateljice, a ni on zbog posvećenosti sinovu ozdravljenju ne radi jer, kaže, nema poslodavca koji bi imao razumijevanja za često izbivanje po bolnicama.

Ipak, cijela obitelj sada puna nade čeka trenutak kad će iz Italije njihovoj liječnici prim. dr. sc. Jasni Slaviček, pedijatrici - nefrologinji u KBC-u Zagreb, iz Padove stići poruka s datumom operacije. Iako će Ivana nakon transplantacije čekati dugačak oporavak i još operacija kostiju, bit će to novi početak kojim će dječak živog duha napokon dobiti i tijelo koje može pratiti njegovu neuništivu životnu energiju.

Da nada postane stvarnost

Troškove operacije i boravka u bolnici pokriva HZZO, no, skroman obiteljski budžet obitelji Sabol neće izdržati troškove putovanja, najma stana u Padovi i kasnije u Zagrebu, te hrane i Ivanovih lijekova. Svi koji žele pomoći u spašavanju Ivanovog života, sredstva mogu uplatiti na račun HR 722340 0093 2310 44 586.