Zdravstvo 06.03.2016. 13:28.

Općinski sud u Čakovcu

Krv davali svi, od sudaca i zapisničara do domara

Na sudu je po prvi put organizirano dobrovoljno darivanje, a stigli su i djelatnici susjednih institucija

Na Općinskom sudu u Čakovcu u ponedjeljak, 22. veljače prvi je put organizirano dobrovoljno darivanje krvi. Odazvali su se svi, od sudaca i zapisničara do domara i dostavljača. Odazvali su se i drugi, poput zaposlenika Međimurske županije i Ureda državne uprave. Siniša Kovačić iz Čakovca je sudski dostavljač i kaže da redovito daje krv.

"Prije davanja krvi treba proći test, vidjeti kakvi su tlak i željezo. Ali ja se puno krećem, na zraku sam i nikad nisam imao problema", ispričao nam je Kovačić dajući krv. Do njega krv je davala sudska upisničarka Josipa Žarković iz Nedelišća. Njoj je to prvi put.

 

Dobra krvna slika

"Rekli su mi odmah da može, krvna slika je dobra", kazala nam je gospođa Žarković uz koju je krv davala Nives Kolarić Strah iz Čakovca, voditeljica Službe za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave. I njoj je to prvo davanje krvi, no sve je prošlo "super", kazala nam je. Prvi puta krv je dao i Branko Stanić, sudski savjetnik te ujedno glasnogovornik suda. Sutkinje su izbjegavale fotografiranje, no zbog prirode njihova posla to je sasvim razumljivo.

"Na poziv suda krv su vadili djelatnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, koji su stigli preko Gradskog društva crveni križ Čakovec", pojasnila nam je Marina Slokan, predsjednica sindikata na Općinskom sudu u Čakovcu kojim predsjeda Jasna Vehtersbah Stojan.