Zdravstvo 18.01.2017. 10:22. Zadnja izmjena: 18.01.2017. 10:27.

Borba protiv raka

Kupite grančicu mimoze, preuzmite edukativni materijal i podržite 10. hrvatski Dan mimoza

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 21. siječnja od 10 do 12 sati obilježiti 10. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Kao i svake godine, i ove će se godine uz organizatore u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec i studenti Sveučilišta Sjever.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održat će se edukacija o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba „Vita“ i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec.


Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. Prema istom izvoru, u 2014. godini u Međimurskoj županiji tri žene su oboljele od invazivnog, a 23 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2015. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena, a u Međimurskoj županiji šest žena.

Izvor: Hussein Saghir