Zdravstvo 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 02.03.2016. 11:02.

LEHKECI: Tast i zet krv dali ukupno 151 put!

Nedavno je Ivo Josipović, predsjednik RH, odlikovao 315 dobrovoljnih darivatelja krvi iz cijele Hrvatske. Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primili su muškarci koji su krv dali više od 100 puta te žene koje su to učinile 75 puta.
Među njima je bilo i dvoje Međimuraca - Dražen Korent iz Šenkovca koji je krv dao 102 puta i Stjepan Vuk (64) iz Čakovca - 101 put.
Stjepan Vuk, kojeg smo posjetili u njegovom domu, u čakovečkim Putjanama 51, po mnogo čemu je zanimljiv davatelj. Krv je počeo davati 1969. godine u Kraljevu u kojem je služio JNA, a zadnji put 18. ožujka 2011. godine. Te je godine, naime, doživio moždani udar i odonda više ne daje krv, 0 pozitivnu.
Poslije svakog davanja osjećao sam se nekako posebno, rekao je. Prije svega, bio je ponosan jer je shvatio da je njegova krv nekome pomogla da ozdravi, a možda i spasila život.
Kada je krenulo, Stjepana više ništa nije moglo zaustaviti. Pozorno je pratio gdje se u Međimurju odvijaju akcije, pa je nerijetko krv davao i izvan svog grada. Sjeća se da je to bilo u Kotoribi, Donjoj Dubravi, Murskom Središću…
Davanja su se redala, a dokaz tome su uokvirene zahvalnice Crvenog križa za 50, 75 i 100 davanja.
Ponosan je i radostan i zbog činjenice što će se u njegovoj obitelji takva humanost nastaviti. Naime, njegov zet Dušan Lehkec (48), zaposlen u čakovečkoj Vajdi, krv je dao 50 puta.
- I ja sam prvo davanje imao u JNA u Požarevcu u kojem sam krv dao u dva navrata. Kao i tast, išao sam diljem Međimurja za akcijama i, evo, došao sam do te brojke. I idem dalje. Danas mahom dajem krv u Čakovcu. Želja mi je da me zdravlje posluži, pa ako bude tako, prestići ću tasta, kaže Dušan.
On je za svoju humanost primio zahvalnice za 5, 10, 15, 20 i 25 davanja, a sada s nestrpljenjem očekuje onu za 50.
Kada se Stjepan i Dušan nađu zajedno, neizostavno se spomenu krv, akcije, brojke… Iz njihovog razgovora može se lijepo iščitati koliko su ponosni jedan na drugoga. S pravom!
Mladen Grubić

Izvor: 3067