Zdravstvo 22.03.2017. 10:51. Zadnja izmjena: 11.09.2017. 10:48.

Županijska bolnica Čakovec

Medicinska sestra Spomenka Tomašić duša je Dnevne bolnice

Spomenka Tomašić,  bacc. med. techn., iz Lopatinca poznata je dijelu pacijenata Županijske bolnice Čakovec, a osobito onima iz Dnevne bolnice gdje radi, po velikom srcu i osmijehu ohrabrenja, dok je posebno poznata među volonterima.

Spomenku znaju i ljudi čiji se najbliži bore s najtežim bolestima jer im kao članica županijske udruge Pomoć neizlječivima svojim prisustvom i stručnom njegom, te savjetima pruža utjehu.

- Svojim volonterskim radom želim pružiti pomoć teško oboljelima, neizlječivima i umirućim bolesnicima i njihovim obiteljima te pridonijeti razvoju palijativne skrbi u svojoj zajednici, kaže medicinska sestra Spomenka.

Palijativu smatra iskorakom u dokazivanju humanosti

- Volontiranje oplemenjuje moj život. Darivanjem sebe, svoga znanja i pomaganjem bližnjemu u potrebi osjećam se ispunjeno. Biti uz takve bolesnike istinski je dar koji produbljuje poimanje života i daje mu vrijednost u kojoj se otkriva čovječnost i uzvraća ljubav prema drugom čovjeku, jer čovjek je čovjeku najbolji lijek, kaže Spomenka i dodaje da volontiranjem uči i nove vještine, te razvija svijest o prihvaćanju sebe i drugih uvažavanjem različitosti.

U udruzi Pomoć neizlječivima voditeljica je posudionice pomagala.

- Svakodnevno se susrećem s članovima obitelji oboljelih i procjenjujem njihove potrebe, educiram ih o praktičnim stvarima, a često sam i poveznica između različitih službi. U razgovoru s njima uočavam teškoće s kojima se susreću. Najčešće su to strah od ishoda bolesti, neizdržljivih bolova, patnje i smrti. Kvalitetnom komunikacijom takvi se strahovi mogu ublažiti ili prevladati. Prema potrebi pružam fizičku, emocionalnu ili socijalnu pomoć ili ih upućujem na ostale članove palijativnog tima ovisno o potrebama bolesnika, priča Spomenka Tomašić (51).

Volonter je i Spomenkin suprug suprug Stjepan (54) koji joj je desna ruka u posudionici. Uz to Spomenka je i majka troje djece i sretna baka.