Zdravstvo 04.04.2020. 14:05. Zadnja izmjena: 04.04.2020. 14:09.

U Međimurju

Međimurje: Dvije novozaražene osobe, mladić koji je došao iz Austrije i njemu bliska osoba

Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je u subotu, 04.travnja 2020.godine, konferenciju za novinare.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je: „Drago mi je da Vam mogu dati informaciju kako u Međimurju imamo i prvu izliječenu osobu od virusa COVID 19. Riječ je prvozaraženoj osobi koja je od 22.03. hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec. Kako je jučerašnje testiranje pokazalo negativni rezultat koji je drugi uzastopni negativni test, osoba se tijekom današnjeg dana se otpušta iz Bolnice. Međutim, prilikom jučerašnjih testiranja imamo dvije nove osobe zaražene korona virusom. Riječ je o bliskim kućnim kontaktima. Mlađa osoba u tridesetim godinama, vratila se 18. ožujka iz Austrije i otišla u samoizolaciju. Epidemiološkom provjerom spomenute osobe i njenog bliskog kontakta, osobe u šezdesetim godinama, testovi su pokazali da su osobe pozitivne na koronavirus. Dobra okolnost je što je osoba bila u samoizolaciji tako da će biti vrlo lako detektirati sve kontakte. Ovo je još jedan primjer koliko je važno biti u samoizolaciji ako dolazite izvana i još je važnije poštivati pravila samoizolacije. Dakle, sveukupno, jedan izliječeni i dva novozaražena tako da smo sveukupno na troje zaraženih osoba koronavirusom.“

Voditeljica infektologije Županijske bolnice Čakovec dr. Tanja Potočnik Hunjadi komentirajući stanje novozaraženih osoba rekla je kako je mlađa osoba dobrog općeg stanja i nalazi se u kućnoj izolaciji te je pod kontrolom epidemiološke struke. Starija osoba je hospitalizirana zbog teže kliničke slike. Osoba koja je drugozaražena, i također hospitalizirana, je dobrog općeg stanja, kreće sa testiranjima i nadamo se njenom izliječenju.

Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović naglasila je važnost samoizolacije i striktnog pridržavanja svih mjera. „U ovom slučaju, uz vrlo odgovorno ponašanje, dogodio se prijenos virusa sa mlađe osobe na stariju osobu koja je kronični bolesnik. Ljudi nisu svjesni situacije i ozbiljnosti. Ja bi ovom prilikom molila za razumijevanje cijele javnosti koji bi htjeli detaljnije podatke o tome tko su osobe, koje su godište, gdje žive i s kim su bili. Molim Vas, vjerujte struci koja će doći do svakog kontakta kao što smo došli i u prethodnim slučajevima. Prvozaražena osoba je bila vrlo stigmatizirana i molim Vas da svatko promisli kako bi se osjećao da njega ili njegove bližnje netko tako stigmatizira. Ova je bolest virusna, virus može biti svugdje oko nas i svatko od nas u svakom trenutku može oboljeti. I to nije trenutak da se bilo koga proziva. Mi ćemo obuhvatiti sve kontakte koji trebaju biti obuhvaćeni.“ 

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal još je jednom istaknula kako je iznimno važno pridržavanje svih mjera koje su dostupne na stranicama. Prijenos virusa unutar obitelji je moguć i zbog toga je važno držati se pravila.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako je donijeta nova odluka vezana za e-Propusnice. Njih ne trebaju imati osobe koje rade u zdravstvenom sustavu i koje imaju liječničke iskaznice izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore i članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine. Također, e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama. E-Propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi putem linka koji je objavljen na web stranici Ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži i razdoblje za koje se traži, a koje ne može biti duže od 14 dana. Ako se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50% članova OPG-a. Ako pak se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva zahtjev se može podnijeti za nositelja i maksimalno još jednog člana domaćinstva, koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj. Ako OPG traži izdavanje e-Propusnice za sezonske radnike, zahtjev podnosi nositelj OPG-a. Zahtjev za E-propusnice za nužne poljoprivredne radove osobe koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radove podnosi se stožeru civilne zaštite općine ili grada. Vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od slijedećih dokumenata: CMR, Teretni list, Otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. Također, vozači teretnih vozila u inozemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice,  koristiti jedan od gore navedenih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač ponovila je uputu pridržavanja svih odluka stožera civilne zaštite, i poštivanja svih higijensko epidemioloških mjera, osobito u socijalnom sustavu. Brojne udruge, zdravstvena njega, pomoć u kući pomažu jedni drugima i čine razgranati sustav socijalne skrbi u Međimurju. Važno je da se virus ne širi okolo, osobito među starijom populacijom.