Zdravstvo 13.05.2019. 09:20. Zadnja izmjena: 13.05.2019. 09:22.

Brojna događanja

Međunarodni dan sestrinstva obilježen i u Međimurju

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. Brojnim događanjima važan je datum obilježen i u Međimurskoj županiji. U petak, 10. svibnja, u jutarnjim satima na Trgu Republike u Čakovcu u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Međimurske županije održana je javnozdravstvena akcija tijekom koje su građani mogli izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi i krvni tlak, ali i podsjetiti se kako mogu spasiti život na radionici Crvenog križa. Svi zainteresirani mogli su dobiti pokoji koristan nutricionistički savjet, a dijeljeni su i promotivni materijali. Aktivnosti su provedene uz pomoć medicinskih sestara iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, Crvenog križa, Medicol-a te učenika Srednje škole Čakovec. Akciju su podržali brojni građani, a među njima i zamjenica župana Sandra Herman te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Svečanost obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva održana je u restoranu Županijske bolnice Čakovec. Ivanka Mesarić, Irmica Marciuš, Ivanka Fodor, Mirjana Podvezanec, Irena Ladić, Bernarda Kovačić Somođi, Miljenka Toplek medicinske su sestre sa 40 godina staža, a za predanost radu  zahvalnicu su im uručili predsjednica čakovečke podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Božena Kapitarić i župan Međimurske županije Matija Posavec. Priznanje za 30 godina radnog staža uručeno je Ružici Mustač, dok su Kristina Premuš, Irena Mađarić Tuksar i Dijana Farkaš djelatnice s 20 godina radnog staža.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako u zdravstvenom sustavu koji teži holističkom pristupu pacijentima ključnu ulogu imaju medicinske sestre i tehničari, te dodao kako uspješna sredina može biti ostvarena samo ako su zadovoljena dva osnovna čimbenika – kvalitetno obrazovanje i kvalitetno zdravstvo, a upravo to su grane u koje se u Međimurju najviše ulaže.

Da medicinske sestre nisu samo predane svom poslu već i vrlo kreativne, potvrdila je izložba rukotvorina i umjetničkih radova čime se bave u slobodno vrijeme. Svečanost su kulturno-umjetničkim programom uveličali učenici Srednje škole Čakovec te Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije.

Svečanosti su nazočili brojni medicinski djelatnici i ravnatelji zdravstvenih ustanova Međimurske županije te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Za bogat program obilježavanja Dana sestrinstva koji je sudjelovanjem medicinskih sestara na utrci Wings for Life u Zadru započeo 5. svibnja, zaslužne su Hrvatska komora medicinskih sestara Podružnica Međimurske županije te čakovečka podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara.