Zdravstvo 20.05.2018. 10:24. Zadnja izmjena: 20.05.2018. 10:24.

Laboratorij

Mikrobiološki laboratorij Zavoda za javno zdravstvo: Spona mikro i makro svijeta 55 godina!

Neizostavan dio liječenja koji se odvija 'pod mikroskopom', vitalno je područje medicine, u našem kraju u rukama stručnjaka Mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.  U Međimurju, spona su mikro i makro svijeta već 55 godina. - Drugi liječnici vide pacijenta i njegove simptome, ali ne znaju što je uzrok tegoba, što stoji iza toga. Kod nas je suprotno. Mi ne znamo pacijente po liku, već po imenu i dijagnozi, pogotovo ako je netko dulje vremena hospitaliziran pa često analiziramo njegove uzorke, priča nam prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. spec. mikrobiologije, voditeljica Mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije koji ove godine obilježava 55. obljetnicu osnutka. Laboratorij je tijekom desetljeća doživio veliku preobrazbu i to ne samo fizičku - u smislu preseljenja u nove prostorije, već i po pitanju raznolikosti posla i stručnih zadataka koje djelatnici obavljaju. 

- Laboratorij nije samo mjesto u kojem se obrađuju bolesnički uzorci i mikroskopira. To je samo jedan dio posla. Drugi, puno veći, je onaj konzultantski. Na dnevnoj bazi surađujemo s kolegama liječnicima iz Bolnice i primarne zdravstvene zaštite, sudjelujemo u liječenju te pratimo tijek i uspjeh, objašnjava prim. m. Payerl-Pal.

Drukčiji od drugih 

Čakovečki Laboratorij spada u jedan od bolje opremljenih u Hrvatskoj, a može se pohvaliti i širokim dijagnostičkim spektrom koji obuhvaća kompletnu dijagnostiku – od bakteriologije, parazitologije, serologije, virusologije, mikobakteriologije i molekularne dijagnostike, a jedan su od rijetkih koji otkriva uzročnike infekcija kože, kose i noktiju. Kako bi pacijentima pružio točnu, pouzdanu i što bržu dijagnostiku, koja je od životne važnosti, neprestano radi na osuvremenjavanju opreme i povećanju kvalitete. 
- Čakovečki Laboratorij je drugi mikrobiološki laboratorij akreditiran u Hrvatskoj (nakon Zadra). Dosad je akreditirano 13 dijagnostičkih metoda što nas svrstava u sam vrh, naglašava voditeljica. 

Takva razina kvalitete zahtijeva i kontinuiran rad pa Mikrobiološki laboratorij - za razliku od drugih radi sedam dana u tjednu! - Bakterije rastu i razmnožavaju se i kada je laboratorij zatvoren. Interes pacijenata nam je na prvom mjestu pa zato radimo i popodnevnu smjenu do 21 sat kako bismo svima bili na raspolaganju. Noću je uvijek jedan liječnik u stanju pripravnosti. Kolegica i ja smo znale biti tu i u noću kad je bilo hitno, dodaje naša sugovornica. 

Jedna od odlika po kojima se Laboratorij izdvaja je i informatizacija. Zahvaljujući prepoznavanju važnosti povezivanja dviju ustanova Laboratorij je 2014. godine  - u vrijeme kad je na čelu Bolnice bio Miroslav Horvat, dr. med. - povezan s tom ustanovom pa bolničko osoblje više ne mora dolaziti po nalaze, već se oni šalju elektroničkim putem. Sustav slanja mikrobioloških nalaz prošle je godine proširen i na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Timski rad

Ubrzati sve što se ubrzati može, a da se pritom ne umanji kvaliteta, proširenje područja akreditacije, daljnji rad na kvaliteti kao i praćenje rezistencije bakterija na antibiotike, te bolje povezivanje mikrobiologa i kliničara – u smislu zajedničkih odlazaka u vizitu – ciljevi su za naredno razdoblje. Deficit radne snage i odlazak liječnika i zdravstvenog osoblja u inozemstvo njihov je sektor zaobišao, kaže Marina Payerl-Pal. 

Uz doktoricu Payerl-Pal u Mikrobiološkom laboratoriju radi specijalistica mikrobiologije s parazitologijom Vesna Vršić Krištofić, dr. med., voditeljica kvalitete je Ines Novak, dipl.ing., a ostali članovi laboratorijskog tima su: Dragutin Furdi, mag. med. lab. diagn., Branimira Smoljan, bacc.med.lab.diagn., Nataša Lesar bacc. med. lab. diagn., Damjan Debelec, bacc. med. lab. diagn., i  laboratorijske tehničarke i tehničari Karmela Đud, Andrej Fiković, Brankica Igrec, Anica Kocijan, Robert Kolarić, Dejan Oreški (zamjena Karla Sabolić), Tanja Sanjković i Željko Vuk. Posebno veseli i podatak da su dvije liječnice Iva Kokić i Maja Židov Megla trenutno na specijalizaciji iz kliničke mikrobiologije. - U mikrobiologiji sam 28 godina, a 25 godina voditeljica Laboratorija, no još uvijek dolazim s veseljem na posao i mislim da je to neprocjenjivo. Imam isti žar kao i na početku karijere što je slučaj i kod mojih suradnika. Svi skočimo na noge kad čujemo da je aparat dao signal, svjedoči voditeljica Mikrobiološkog laboratorija Marina Payerl-Pal.

Kraj podrumskog života 

Mikrobiološki laboratorij, najstariju djelatnost Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, osnovao je 1963. godine primarijus Franjo Hlebec, dr. med., spec. epid. i spec. mikrob. Laboratorij je mijenjao zgrade - najprije je bio smješten u podrumu Feštetićeve kurije, potom od 1972. godine u podrumu paviljona IV, da bi 2009. godine napokon dobio adekvatan prostor u prizemlju adaptirane zgrade paviljona IV.