Zdravstvo 18.03.2016. 11:43. Zadnja izmjena: 18.03.2016. 11:46.

Glaukom - tihi kradljivac vida

Mjerenje očnog tlaka u ŽB Čakovec povodom Svjetskog dana glaukoma

Glaukom je bolest očnog živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka. Povodom Svjetskog tjedna glaukoma, koji se obilježavao od 6. do 12. ožujka, Poliklinika oftalmologije Županijske bolnice Čakovec organizirala je mjerenje očnog tlaka za građane. Prema riječima voditelja Djelatnosti Dragutina Turka, dr.med., spec.oftalmologije, prošlogodišnjoj akciji odazvalo se više od 400 ljudi. To potvrđuje da su Međimurci svjesni važnosti preventive, posebno kada je riječ o bolesti koja se u najvećem broju slučajeva uočava u već uznapredovaloj fazi.  "Glaukom je kronična degenerativna bolest koja je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu", upozorio je doktor Turk te dodao kako je zbog te bolesti vid izgubilo 60-ak članova Udruge slijepih Međimurske županije.

"Glaukom je uzrokovan povišenim očnim tlakom čije vrijednosti prelaze 24 milimetara žive, promjenama u vidnom polju i na optičkom živcu", objašnjava doktor Turk. Napominje da se glaukom može dijagnosticirati kod svih dobnih skupina, pa i kod male djece. No, najčešći je u starijoj životnoj dobi i kod onih koji imaju genetsku predispoziciju. Ako glaukom postoji u obitelji, potreban je veći oprez i češće kontrole očnog tlaka.


Starijima od 40 godina preporučuje se barem jednom u dvije godine obaviti pregled kod oftalmologa koji će izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. Ako se postavi dijagnoza, glaukom se može liječiti kapima, laserom ili operativno, ovisno o jačini oštećenja vida u trenutku kada je dijagnosticiran.