Zdravstvo 23.03.2016. 10:43. Zadnja izmjena: 23.03.2016. 12:47.

Uz Svjetski dan bubrega

U Županijskoj bolnici Čakovec mjerio se tlak i šećer u krvi

Od svojeg nastanka 2006. godine, Svjetski dan bubrega izrastao je u najveći globalni događaj usmjeren na očuvanje zdravlja bubrega. Dvanaestu godinu za redom u obilježavanje 13. ožujka kao Svjetskog dana bubrega uključila se i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije.

Zdravstveni volonteri zainteresiranima su u Županijskoj bolnici Čakovec mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi. Kako bi doprinijeli promicanju transplantacije kao zlatnog standarda u liječenju završnog stadija bubrežne bolesti, članovi Udruge dijelili su donorske kartice i promotivne materijale o doniranju tkiva i organa. Ako se otkrije na vrijeme, napominju liječnici, kronična bubrežna bolest može se uspješno liječiti. Tema ovogodišnje kampanje je "Djeca- bubrežni bolesnici".

Voditelj djelatnosti pedijatrije u ŽBČ, Dejan Balažin, dr.med., spec.pedijatrije, subspec. pedijatrijske nefrologije, kazao je da u terminalnoj fazi bubrežnog zatajenja kod djece postoje prepoznatljivi simptomi: dijete je često umorno, slabog je teka, ima glavobolju, a koža je sivkastoblijeda. Djeca se mogu žaliti na bolove u kostima i svrbež kože. Postaju sklona krvarenju zbog osjetljivih kapilara i smanjenog broja trombocita te su podložnija infekcijama. Karakterističan je i zaostanak u rastu uz pojavu rahitisa. "Trenutno na dijalizi imamo dvoje djece te pratimo nekoliko desetaka djece s anomalijama. Posljednjih godina bilježimo porast broja djece s bubrežnim bolestima, no to bih pripisao napretku dijagnostike koja omogućava da se problemi uoče još u trudnoći i pravovremeno liječe", objašnjava doktor Balažin.