Zdravstvo 18.02.2017. 10:17. Zadnja izmjena: 18.02.2017. 10:21.

Epidemija nezadovoljstva

MR. SC. IVAN SLUGAN, oftalmolog, svjedoči: Neka ravnatelj ne priča da su odabrani najbolji

Epidemija nezadovoljstva izborom šefova djelatnosti širi se i dalje Županijskom bolnicom. Ponukan istupom ortopeda prim. mr. sc. Joška Smilovića, spec. ort., supspec. traumat. lokom. sustava, ogorčenog kriterijima ravnatelja Roberta Grudića pri odabiru voditelja zdravstvenih jedinica, za list Međimurje progovara i mr. sc. Ivan Slugan, specijalist oftalmolog, supspecijalist za prednji segment oka. Naime, ravnatelj Grudić na čelo Odjela za oftalmologiju i optometriju postavio je 35-godišnju Mirnu Belovari, dr. med., specijalisticu oftalm. i opt. Mirna Belovari nije ispunjavala uvjet natječaja i to onaj koji se odnosi na duljinu specijalističkog staža. Je li doktorici Belovari zato ravnatelj udijelio status vršiteljice dužnosti... dok ne dosegne traženi uvjet?

Protukandidat joj je bio iskusan specijalist i supspecijalist, s 30 godina specijalističkog iskustva, mr. sc. Ivan Slugan, spec. oftal. i supspec. za prednji segment oka, koji nam je o izboru ravnatelja Grudića rekao:

- Pročitavši članak u listu "Međimurje" o izborima rukovoditelja u ŽB-u Čakovec odlučio sam Vam se javiti. Povod je tvrdnja sadašnjeg ravnatelja doktora Grudića da je izabrao najbolje ljude na rukovodeća mjesta. Sudeći po događanju na očnom odjelu, ne bih se složio s tom njegovom izjavom. Na očnom odjelu, na kojem radim već 30 godina, za v.d. voditeljice izabrana je doktorica Belovari, koja još nema tri godine specijalističkog iskustva, koliko se tražilo u natječaju! Spomenuta doktorica nema ni supspecijalistički ispit, ni magisterij ili doktorat, niti prednjači po radnom učinku (broju operacija ili slično). Jedino po čemu je kolegica nesumnjivo prednjačila na očnom odjelu je bilo ranije odlaženje s radnog mjesta da bi mogla raditi u privatnoj ordinaciji u Zagrebu. Cijelo to vrijeme je odbijala biti u pripravnosti.

Sve joj je to bilo dozvoljeno i ranije, i od dosadašnjeg voditelja djelatnosti doktora Dragutina Turka (koji je sada zamjenik kolegici Belovari) i od bivšeg ravnatelja Bolnice doktora Miroslava Horvata. Naime, na moju zamolbu ravnateljstvu da se prekontrolira radno vrijeme doktorice Belovari i doktora Turka, nikada nisam dobio odgovor. Zbog svega navedenog, nije mi jasno, koji su to ravnateljevi kriteriji za najbolje voditelje, barem ne u slučaju izbora voditelja na očnom odjelu. Napominjem da sadašnji ravnatelj doktor Grudić nije našao shodnim pozvati me i porazgovarati sa mnom, kao s jedinim subspecijalistom i magistrom znanosti, te operaterom s najvećim brojem operativnih zahvata na ovom odjelu. Nadam se da ćete ova moja razmišljanja iznijeti pred svoje čitatelje i pred moje dosadašnje i buduće pacijente.

MIRNA BELOVARI: Moji pacijenti imaju prednost u Zagrebu - Odmah nakon razgovora s doktorom Sluganom na hodniku "očnog odjela" susreli smo novoimenovanu vršiteljicu dužnosti voditeljice Odjela Mirnu Belovari. Kazala nam je tek da svaka priča ima dvije strane, te nam pokazala evidenciju angažmana i učinaka pojedinih liječnika. - Mislim da je uprava Bolnice prepoznala moj rad i zalaganje i stvarno ne bih željela da mi se kalja ime jednostranim izjavama. Inače, imam najmanju plaću ovdje - kazala je. Zatražili smo da nam ipak prokomentira svoj angažman u zagrebačkoj poliklinici. - Prije svega moram reći da to radim uz dozvolu uprave. I ta dozvola ne potječe od novog ravnatelja, već još od prošlog vodstva Bolnice. Riječ je o laserskim korekcijama, tijekom jedne ili dvije subote mjesečno i to po nekoliko sati. Ne kosi se sa Zakonom. Ne vidim zašto bi se mladim i ambicioznim liječnicima priječio dodatni angažman. Tamo sam se agnažirala na poziv moga mentora iz Vinogradske. A upravo zbog tih i takvih poznanstava pacijenti iz Međimurja, uz moju pomoć, često imaju prednost u nekoliko zagrebačkih klinika - kaže doktorica Belovari.