Zdravstvo 08.04.2019. 07:56. Zadnja izmjena: 08.04.2019. 07:59.

5. i 6. travnja

Najbolji dječji kirurzi u Čakovcu na stručnom simpoziju

Najbolji hrvatski dječji kirurzi 5. i 6. travnja 2019. boravili su u Čakovcu gdje je u organizaciji Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, Društva dječjih kirurških djelatnosti i Sekcije pedijatrijske anestezije održan stručni simpozij. Liječnici imaju pravo, ali i obavezu stalno se usavršavati, razmjenjivati ideje i slučajeve te pratiti novitete struke, stoga kongresi nisu rijetkost. Međutim, po prvi puta kao domaćin ovakvog okupljanja izabran je grad Čakovec, ali i Županijska bolnica Čakovec koja će uskoro dobiti prvog specijalista dječje kirurgije - liječnika koji je u velikoj mjeri i zaslužan za organizaciju kongresa, dr. Svena Pala. 

Predsjednik Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, prim. Zoran Bahtijarević, dr. med na otvorenju održanom u hotelu Castellum zahvalio je svima koji su podržali skup te priznao da nije očekivao ovako velik odaziv. „Čuo sam da je 1974. godine ovo bila nerazvijena općina u bivšoj državi, a danas je jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija. Imamo tradiciju održavanja sastanaka ne samo u velikim sredinama, već odlazimo i u one male, no pitat ću vas kada vidite Županijsku bolnicu Čakovec kakva je to mala sredina. Dakle, došli smo u veliku „malu sredinu“ i zadovoljstvo mi je što smo ovdje. Sigurno neće biti posljednji put“, kazao je ugledni hrvatski liječnik te dodao kako kirurzi nisu ništa bez svog tima, kojeg, između ostalih, sačinjavaju i medicinske sestre te liječnici anesteziolozi. 

Međimurje kao primjer dobrog funkcioniranja zdravstvenog sustava

Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je organizatorima što su upravo u  vrijeme kada se ima što pokazati izabrali grad Čakovec i Međimurje za mjesto ovakvog susreta. „Jedna smo od rijetkih sredina gdje u jednom dvorištu imamo smještene sve naše zdravstvene ustanove – Dom zdravlja, Županijsku bolnicu, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu. Smatramo da jačanjem primarne zdravstvene zaštite možemo rasteretiti liste čekanja i smanjiti pritisak na bolnicu, stoga smo nedavno otvorili novi Dom zdravlja u krugu bolnice. Investicije koje se u ovom trenutku provode u zdravstvu vrijedne su 170 milijuna kuna, a nadam se da ćemo za koji tjedan dobiti i uređaj za magnetsku rezonancu. Uz opremu i ulaganja, zaista se možemo pohvaliti i vrhunskim timom naših liječnika, medicinskih sestara, zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja“, poručio je Župan te dodao da je i po uvjetima u operacijskim salama ŽB Čakovec u državnom vrhu. 

U kulturno-umjetničkom programu nastupila je Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara - Podružnica Međimurske županije te Greta Mikec na saksofonu.