Zdravstvo 21.10.2020. 14:12. Zadnja izmjena: 21.10.2020. 14:12.

82 pozitivna nalaza

Najveći broj pozitivnih u jednom danu od početka epidemije u našoj županiji

U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata testirana je 271 osoba, a pozitivan nalaz na virus COVID-19 potvrđen je kod 82 osobe, što je najveći broj pozitivnih u jednom danu od početka epidemije u našoj županiji. S obzirom na veliki broj osoba pozitivnih na virus COVID-19 u našem okruženju te velikom broj obavljenih testiranja, očekivan je porast evidentiranih slučajeva zaraze.

  • Od jučer neobrađenog 271 uzorka, 188 je uzoraka negativnih, 81 je novih slučajeva oboljenja te je jedna osoba testirana na području Zagreba, a prebivalište joj na području Međimurske županije. Uz to, dokazano je prisustvo virusa kod dvije osobe koje nemaju prebivalište ni boravište u našoj županiji, već su samo testirane u Mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ MŽ. U obradi je 233 uzoraka.

Na današnji dan u Međimurskoj županiji ukupno je registrirano 646 oboljelih, od toga trenutno 298 aktivnih slučajeva bolesti: 60 osoba je još u epidemiološkoj obradi, 67 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 147 osobe koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti  iz obitelji, osnovnih i srednjih škola te kontakti unutar radnih okolina), 22 osoba iz domova za starije i nemoćne (korisnici i djelatnici), 2 osobe s prebivalištem u MŽ koje borave u drugoj županiji. 

U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1 348 osoba s time da je epidemiološka obrada još u tijeku i  nisu kontaktirani svi kontakti potvrđenih slučajeva,a niti su te osobe upisane u Centralni repozitorij. Do sada je ukupno uzeto 10 574  uzorka.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na odgodu svih manifestacija, susreta i programa na kojima se okuplja veći broj ljudi te upućuje apel građanima da naredna 2 tjedna smanje kretanja na najnužnije. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je da će Stožer MŽ u suradnji sa stožerima civilne zaštite na općinskim i gradskim razinama angažirati pojačanu kontrolu komunalnih redara na mjestima potencijalnih okupljanja.

„Protiv ovog nevidljivog neprijatelja možemo se boriti isključivo preventivnim mjerama, o kojima govorimo od samog početka epidemije – to su maska, rukavice i fizička udaljenost. Nesavjesnim djelovanjem opterećuje se zdravstveni sustav stoga moramo upozoriti na ozbiljnost situacije i apelirati na stanovnike Međimurja da se pridržavaju mjera te pokažu ozbiljnost i solidarnost.“, naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.

Nužno je očuvati zdravstveni i obrazovni sustav

Zdravstvene i socijalne službe na području Međimurske županije vode konzultacije na dnevnoj razini te prilagođavaju funkcioniranje prema postojećem epidemiološkom stanju i potrebama. U Županijskoj bolnici je hospitalizirano 20 pacijenata, nekoliko pacijenata u srednje je težem stanju. Bolnica je u svojoj reorganizaciji osigurala kapacitet do 60 postelja za pacijente pozitivne na virus COVID-19 što znači da je u ovom trenutku iskoristivost kapaciteta 33%.

Od 28 domova za starije i nemoćne osobe koji djeluju na području Međimurske županije, trenutno imamo prodor virusa u dva doma. „Pozitivni su i korisnici i zaposlenici. Situacija se kontrolira i za sada je zadovoljavajuća, stoga preporučujemo da se zabrane posjete domovima za starije i nemoćne osobe narednih dva tjedna, osim u iznimnim i hitnim zdravstvenim situacijama brige za korisnike.“ kazala je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač pozvavši na odgovorno ponašanje osoba koje su u kontaktu sa starijim osobama.

Što se tiče stanja u obrazovnim institucijama, s današnjim danom je u osnovnim školama na virus COVID-19 pozitivno 10 učenika i 8 učitelja, a 828 učenika i 56 učitelja je u samoizolaciji. U srednjim školama je zaraženo 15 učenika i 4 profesora, dok je u samoizolaciji 293 učenika i 29 profesora. „Činimo sve ne bismo li što duže obrazovni sustav održali u funkcionalnom stanju, uz pomoć epidemiologa i ostalih sudionika obrazovnog procesa nastojimo svaku situaciju rješavati pojedinačno, sa što manje obustavljanja najnužnijih aktivnosti i u najboljem interesu učenika. Do sada nismo imali širenje unutar školskih kolektiva već se dešava unošenje virusa u škole, najčešće iz obiteljskog kruga. Prioritet nam je odvijanje obrazovnog procesa i nužnih obrazovnih aktivnosti, stoga predlažemo da se sljedećih nekoliko tjedana obustave slobodne i izvannastavne aktivnosti.“, poručila je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak.

„Nalazimo se u situaciji koja nam svima stvara velike probleme u normalnom svakodnevnom životnom funkcioniranju.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetivši da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 1424 novih slučajeva, a testirano je 5428 osoba što znači da je 26% testiranih osoba pozitivno. U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je čak 271 osoba te je 29% testiranih osoba pozitivno. Velike su brojke evidentiranih slučajeva i u Austriji, gradu Zagrebu, a Slovenija bilježi rekordan broj novih slučajeva te svjedočimo porastu broja oboljelih u svim područjima kojima naši građani gravitiraju. „Zbog toga je potrebno prekinuti lanac prijenosa virusa koji je u transmisiji i potrebno je učiniti sve da se spriječi širenje virusa.“, zaključio je župan Posavec.