Zdravstvo 18.03.2016. 11:26. Zadnja izmjena: 18.03.2016. 11:31.

Sve više pretile djece

Narcisa Slugan: Djeca se danas ne gibaju dovoljno

Prema podacima objavljenima prošle godine svako 5. dijete u Hrvatskoj je pretilo, a naša je zemlja s 26.4 posto djece s prekomjernom težinom 7. u Europi. Još samo prije 10 godina povećanu tjelesnu masu imalo je 10,5 posto djece, a posljednji podaci, slažu se stručnjaci, predstavljaju alarm za uzbunu, osobito ako se zna da 50 posto debele djece u školskoj dobi i 80 posto debelih adolescenata postaju debeli odrasli ljudi. 

Poznato je i da su osnovni razlozi „epidemiji“ debljine u cijelom svijetu – sjedilački način života i nepravilna, odnosno nezdrava prehrana, a da i u Međimurju ima sve više pretile djece za naš tjednik potvrđuje poznata čakovečka liječnica, specijalistica školske medicine mr.sc. dr. med. Narcisa Slugan.  

- To primjećujemo već pri upisima u prve razrede, djeca se odmalena sve manje kreću i to je osnovni problem. Roditelji međutim znaju da s nama mogu razgovarati o svemu, nismo samo liječnici već i savjetnici. Osim nekretanja jede se previše kruha, tjestenine, grickalica i pije previše sokova, sve to utječe na debljanje, a ono postaje još izraženije dok djeca dođu u pubertet. Što se tiče spola rekla bih da u Međimurju ima više pretilih djevojaka nego dječaka. Nažalost, prekomjerna težina onda utječe na smanjenje samopoštovanja, može uzrokovati depresiju kao i niz fizičkih problema. Tako postoje primjeri djece koja već u 7. razredu imaju visok kolesterol i tlak, a neki već na završetku osnovne škole, u 8. razredu imaju više od 90 kilograma. Ne očekuje se da pretila djeca tijekom osnovne škole „skinu“ po nekoliko kilograma, nego je uspjeh ako se težina ne povećava jer rastu u visinu.

No, ima i dosta uspješnih priča. Primjerice jedna je djevojka nedavno smršavila 3 kilograma. Smanjila je unos kruha, grickalica i slatkih sokova. Važna je i podrška roditelja. Ne „pomaže“ baš ako je dijete na dijeti, a roditelj pokraj njega jede meso z tiblice. U liječničkoj praksi postoji i pojam „djelomične poštede tjelesnog“ zbog zdravstvenih razloga. Nekad se „progleda kroz prste“ pa napiše i ispričnica da neko dijete ne mora trčati kros ili slično, a ima i slučajeva straha kod roditelja pretile djece – „da mi se ne razbije na tjelesnom“. Kad roditeljima ukazujemo na problem da im je dijete pretilo ima raznih reakcija. Najčešće, ako su i roditelji malo puniji, bude samokritičnosti ponekad i srama. No, u Zavodu za javno zdravstvo djeluje Savjetovalište za prevenciju i tretman debljine u školske djece i mladih, izradili smo i primjere jelovnika, tu smo da pomognemo, priča doktorica Slugan.