Zdravstvo 29.05.2019. 08:00. Zadnja izmjena: 29.05.2019. 08:06.

Trening životnih vještina

Obilježen Svjetski dan nepušenja: Bez duhana kuća, čuva naša pluća

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 31. svibnja proglasila je Svjetskim danom nepušenja. Pod motom „Bez duhana kuća, čuva naša pluća“ taj je datum kao završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ obilježen u Međimurskoj županiji, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Školskih preventivnih programa, Županijske lige protiv raka Čakovec i Zajednice sportskih udruga grada Čakovca.

„Trening životnih vještina“ program je primarne prevencije koji se provodi u svim osnovnim školama Međimurske županije za učenike 4., 5. i 6. razreda. Povodom Svjetskog dana nepušenja, u čakovečkom Centru za kulturu organizirana je izložba učeničkih radova nastalih tijekom provedbe spomenutog programa, a kojom je naglasak stavljen na štetnost pušenja i važnost usvajanja zdravih životnih navika. Da se pušenje povezuje s brojnim negativnim učincima na dišni sustav, od najčešće spominjanog karcinoma pluća, do brojnih drugih kroničnih dišnih bolesti objasnila je Dijana Uvodić-Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koja naglašava kako je kod djece ključno od najranije dobi ukazivati na štetnost pušenja.

Ovogodišnjim susretom učenici i njihovi voditelji najavili su i brojna sportsko rekreacijska događanja kojima se obilježava kampanja „NowWeMove“ i Tjedan kretanja. U okviru nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ - „Volonteri u parku“ treneri Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec Macan“ za učenike su organizirali sportske aktivnosti, dok su u isto vrijeme učenici prvih i drugih razreda srednjih škola građanima dijelili pozitivne poruke i na taj ih način nastojali potaknuti na zdrave životne stilove. Za odrasle sudionike pripremljen je kviz, a Ivona Orlović, dr. med., specijalizantica psihijatrije iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održala je predavanje na temu „Imamo doma pušača, što učiniti?“.

Svečanost u dvorani Centra za kulturu uveličali su: Pjevački zbor Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec, učenici 4. razreda OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, glazbena skupina Osnovne škole „Jože Horvata“ Kotoriba, Marta Vinko iz OŠ Selnica i Zoja Pintarić iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec.