Zdravstvo 26.02.2018. 06:59. Zadnja izmjena: 26.02.2018. 07:03.

Ordinacija u Prelogu

Patricia Senjanin Car: Predrasuda je da žene u menopauzi ili djevojčice ne trebaju ginekologa

Nije svima poznat podatak da je u Prelogu sredinom prošloga stoljeća djelovalo rodilište, no otkako je ono zatvoreno početkom '60-tih godina, Preložanke i stanovnice donjeg Međimurja brigu o svojem reproduktivnom zdravlju morale su prebaciti u druge gradove – većina u Čakovec, neke i u Koprivnicu.

Ta je mala povijesna nepravda ispravljena krajem 2016. godine, kad je pod okriljem Doma zdravlja Čakovec u Prelogu otvorena ginekološka ambulanta, u kojoj pacijentice dočekuju Patricia Senjanin Car (34), dr. med., specijalistica ginekologije i porodništva iz Čakovca i Maja Mihalec (30), viša medicinska sestra iz Preloga.

- Krenuli smo od nule i u nešto više od godine dana upisali 3.200 pacijentica, na obostrano zadovoljstvo. Često nam kažu da su jako sretne što im je ambulanta mnogo bliže, iako nam žene dolaze i iz Čakovca, pa i Koprivnice, Ludbrega, Hrženice, čak i Novog Marofa, pojašnjava P. Senjanin Car.

Teži se brojki od 4.500 upisanih korisnica, pa stanovnicama cijelog donjeg Međimurja upućuju poziv na upis. - Upisujemo pacijentice svih životnih doba; od 12. godine života na dalje. Kad je riječ o djevojčicama sam upis ne znači nužno i pregled. Mogu doći samo na razgovor ili savjetovanje, upoznati se sa mnom kao svojom ginekologinjom, steći povjerenje, kaže liječnica.

Ističe i da se prije prvog spolnog odnosa pregled niti ne obavlja ili se, ukoliko postoji potreba, ultrazvučni pregled obavlja preko trbuha ili u krajnjoj nužnosti rektalno, te dodaje da već sada s mnogim majkama i njihovim kćerima zajedno rješava probleme bolnih, neredovitih ili dugotrajnih mjesečnica, ili pak njihov izostanak. U Domu zdravlja Čakovec ističu činjenicu da je u našoj sredini sredini još uvijek čest slučaj da žene starije životne dobi nisu upisane u ginekološke ambulante, čime znatno povećavaju rizik za vlastito zdravlje.

- Naravno da se žene ne raduju odlasku ginekologu, i prirodno je da se tijekom pregleda osjećaju nelagodno. No, ne treba zato pregled odgađati, niti u reproduktivnoj, ali ni u starijoj životnoj dobi. Uvriježilo se razmišljanje da žene u menopauzi više ne moraju odlaziti ginekologu, što je netočno i štetno, jer se uz menopauzu vežu specifične tegobe koje se mogu ublažiti ili spriječiti. To važi čak i za žene kojima su operativno odstranjeni maternica i/ili jajnici, naglašava P. Senjanin Car, te dodaje da je raduje što joj pacijentice često kažu i da im je mnogo lakše s obzirom na to da je žena, da je nježnija i pažljivija.

CJEPIVO

Kad je riječ o skrbi za djevojčice, brojni upiti roditelja doktorici Senjanin Car vezani su i uz cjepljenje protiv humanog papiloma virusa, HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice.

- Prvo što me pitaju je bih li cijepila svoju kćer – majka sam dvogodišnje djevojčice Lote, i kad dođe vrijeme sigurno ću je cijepiti. Ovo cjepivo nepravedno nosi negativan predznak jer je povezano sa spolnim bolestima, no treba ga sagledati iz druge perspektive, kao cjepivo protiv raka, jer je sto posto učinkovito protiv virusa tipova 16 i 18, koji su ujedno i najopasniji. Njime ne potičemo spolno neodgovorno ponašanje, upravo suprotno, pa ipak je procijepljenost u Hrvatskoj na niskih deset posto, kaže liječnica te ističe da je za djevojčice (i dječake!) u osmome razredu u Hrvatskoj cijepljene besplatno.

Suvremeni aparat

U ambulantu je stigao i novi 3D/4D ultrazvuk, nabavljen u sklopu projekta nazvanog Povećanje broja usluga i poboljšanja pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji. Suvremenim uređajem će se lakše uočiti anomalije u ženinu reproduktivnom sustavu ili u djetetovu razvoju, dok četvrta dimenzija omogućuje da se vide i kretnje nerođenog djeteta. Opremanje će doktorica Senjanin Car pratiti i daljnjom edukacijom, pa će u skorijoj budućnosti u svojoj ambulanti obavljati i ultrazvučni pregled dojki.

U ambulanti mlade i pristupačne liječnice nema tabu tema, o svemu se razgovara otvoreno, a svoje pacijentice potiče i da na pregled dođu s unaprijed pripremljenim pitanjima. Doktorica Senjanjin Car je tijekom studija, kao najbolja studentica u generaciji, primila Dekanovu nagradu, a tijekom specijalizacije je dvije i pol godine provela u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu, te još dvije godine u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u Županijskoj bolnici Čakovec.

Nakon što je i sama postala majka, ostvarila joj se želja da radi u svojoj ambulanti, i to u gradu gdje se njezino znanje i stručnost dugo čekalo. Ističe da su Preložanke odgovorne prema svojem zdravlju, a posebno je veseli podatak da je u nešto više od godinu dana iz svoje ambulante u rodilište ispratila 80-tak trudnica.