Zdravstvo 07.11.2016. 14:09. Zadnja izmjena: 07.11.2016. 14:19.

Županijska liga protiv raka

Preminuo gospodin Antun Zadravec, dugogodišnji predsjednik Kluba laringektomiranih

2. studenog preminuo je gospodin Antun Zadravec, jedan od osnivača Županijske lige protiv raka Čakovec i dugogodišnji predsjednik Kluba laringektomiranih. Pokopan je 3. studenog na groblju u Maloj Subotici gdje je i živio. Na posljednji počinak su ga ispratili brojni članovi Županijske lige kao i članovi Kluba, a riječi zahvale i oproštaja te izraze iskrene sućuti Antunovoj obitelji uputio je prim. Hussein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec.

Antun Zadravec rođen je 1. prosinca 1929. godine u Maloj Subotici gdje je završio osnovnu školu. Ubrzo nakon završene osnovne škole odlazi u Sloveniju gdje se školovao uz rad te je završio zidarski zanat, a potom i doškolovanje za samostalnog poslovođu. Bio je uzoran suprug i otac trojice sinova, a živio je u Maloj Subotici sa suprugom Katarinom.

Od raka grla je obolio 1993. godine, u dobi od 64 godine. Bio je to veliki šok za gosp. Zadravca i njegovu obitelj, ali i novi izazov pred kojim nije ustuknuo. Uspješno je savladao nadomjesni, ezofagealni govor (govor iz jednjaka), za što je potrebno izuzetno strpljenje, upornost i angažman prvenstveno oboljele osobe i logopeda. Uz stručnu rehabilitaciju govora, od izuzetne je pomoći iskustvo operiranih osoba koje su se dobro rehabilitirale i koje dokazuju da se može normalno živjeti i nakon tako teške operacije.

Izuzetnu pomoć u procesu rehabilitacije pružili su gosp. Zadravcu članovi Kluba laringektomiranih Zagrebačke lige protiv raka, kamo je odlazio na redovite mjesečne sastanke, odmah nakon operacije, te dugo godina nakon što je osnovan klub u Međimurju. U zagrebačkom klubu je bio vrlo aktivan te je ostao njegovim članom i nakon što je osnovan Klub laringektomiranih u Međimurskoj županiji. O njegovom izuzetnom doprinosu u radu Kluba Zagrebačke lige svjedoči činjenica da je u periodu od 2001. do 2009. godine bio član Glavnog odbora tog kluba.

Iskustvo stečeno u zagrebačkom klubu želio je podijeliti sa oboljelim osobama iz Međimurja, jer je znao koliko je bila značajna podrška koju su mu u trenucima krize koju zasigurno prolazi svaka laringektomirana osoba pružili prijatelji i stručnjaci tog kluba. Stoga se još 1995. godine u tadašnjem Medicinskom centru Čakovec raspitivao o djelovanju Lige protiv raka kako bi mogao osnovati Klub laringektomiranih.

U svojoj namjeri je uspio 1998. godine kada je pronašao desetak osoba te je 9. srpnja te godine u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan Klub laringektomiranih. Klub laringektomiranih iz Čakovca je tada bio jedini županijski klub u Republici Hrvatskoj, a gosp. Antun Zadravec je postao predsjednikom kluba.

Antun Zadravec je obnašao funkciju vrlo aktivnog predsjednika gotovo punih 13 godina. O tome, koliko je ozbiljno shvaćao svoju ulogu predsjednika, govori činjenica da je u cijelom mandatu izostao sa sastanka samo jednom zbog smrti u obitelji.

Nakon osnivanja Kluba laringektomiranih, Antun Zadravec (uz još neke članove kluba) je posjećivao laringektomirane osobe u Županijskoj bolnici Čakovec kako bi im svojim savjetima pomogao da se što uspješnije prilagode novonastaloj situaciji. Istovremeno ih je informirao o radu Kluba te ih pozivao da se uključe u njegove aktivnosti. Maksimalno se angažirao da od stručnjaka dobije potrebne infomacije o mogućnostima ostvarivanja različitih prava iz zdravstvene zaštite, socijalno - ekonomskih prava, kao i prava na ortopedska pomagala, koje je potom nesebično širio drugim članovima kluba. Uz to se angažira da se za članove kluba povremeno organiziraju predavanja stručnjaka o interesantnim temama vezanim uz njihovu ili druge bolesti.

Antun Zadravec je dao veliki doprinos u prosvjećivanju javnosti Međimurske županije o posebnim potrebama laringektomiranih osoba uz istovremeno slanje poruke da se i uz tako tešku bolest može živjeti ispunjen i radostan život. U više je navrata bio gost radio emisija ili je u pisanim medijima govorio o svojem životnom iskustvu. Redovito je sudjelovao na brojnim akcijama koje su organizirali drugi klubovi Županijske lige protiv raka Čakovec, držeči se načela Zajedno smo jači.

Prije nekoliko godina, hrabro je započeo još jednu životnu bitku, budući je ponovno obolio od drugog sijela zloćudne bolesti. Ni pred ovim izazovom nije ustuknuo te je hrabro, uz puno optimizma i strpljenja, savladavao nove prepreke. Zahvaljujući svojoj obitelji, unatoč ograničenoj pokretljivosti, sve do ljeta ove godine dolazio je na sastanke Kluba laringektomiranih, kao i na aktivnosti koje je organizirao klub i liga.

Bio je dobitnik najvišeg priznanja Županijske lige protiv raka, Povelje za životno djelo, koja mu je uručena 2012. godine. Njegovim odlaskom nastala je velika praznina u srcima svih koji su ga poznavali.

Izvor: Županijska liga protiv raka