Zdravstvo 09.04.2016. 10:20. Zadnja izmjena: 09.04.2016. 10:31.

Međimurski demokratski savez

Prijeti neravnopravnost u dostupnosti hitne medicinske pomoći

Međimurski demokratski savez protivi se donošenju nove Mreže hitne medicine u kojoj bi Čakovec imao pet timova hitne medicine, umjesto deset, kao dosad. "Ovakav prijedlog smatramo nepravednim, potcjenjivačkim i neprihvatljivim za Međimurje.", rekao je predsjednik stranke Željko Pavlic u razgovoru s novinarima povodom prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

"Iako po njemu Međimurju ostaje isti ukupni broj timova (sada deset u Čakovcu i pet u Prelogu) ovaj prijedlog bi kvalitativno urušio sustav hitne pomoći u Međimurju.", rekao je Pavlic. Dok se prijedlogom predviđa 69 timova u Hrvatskoj više no dosad, Čakovcu se broj smanjuje, a za neke gradove manje od njega, npr. Umag, Krk ili Imotski, predlaže 10 timova.

Čime se to može objasniti osim političkim ili zavičajnim kriterijima, pitao je. Osim Međimurske županije samo Krapinsko-zagorska nema centra s deset timova, ali ih ona ima šest sa po 5 timova. Dok se za Međimursku županiju sa 120 tisuća stanovnika predlažu 3 centra s ukupno 15 timova, Splitsko-dalmatinska sa 450 tisuća stanovnika imala bi 19 centara sa čak 110 timova, a uz to je pokrivena i helikopterskom hitnom službom. Očita je neravnoteža i opasnost da neki građani budu neravnopravni u dostupnosti hitne medicinske pomoći, iako svi jednako doprinose u zdravstveni fond.

Pavlic je tome suprotstavio prijedlog MDS-a da se u Međimurju formiraju tri centra hitne pomoći, u Čakovcu s 10 timova i u Prelogu i Murskom Središću sa po 5 timova hitne medicine. Pozvao je stanovnike Međimurja da se u što većem broju uključe u raspravu o prijedlogu nove Mreže hitne službe preko mrežne stranice eSavjetovanje.