Zdravstvo 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

PROBLEMI U JAVNOJ NABAVI: Svaka bolnica traži drugačiju tkaninu!

Nova pravila igre Ministarstva zdravlja, po kojima bi se putem centralne nabave stalo na kraj manipulacijama u nabavi u bolničkom sustavu, pala su na ispitu već nakon raspisivanja natječaja za grupu tekstila (posteljno rublje, zaštitna odjeća...). Na niz nelogičnosti u natječajnoj dokumentaciji za nabavu grupe tekstila žalio se čakovečki Čateks, pa je natječaj stopiran i čeka se odluka Državne komisije za kontrolu javne nabave. O razlozima zašto su se žalili i time izazvali bijes pojedinih bolnica, ali i dosadašnjih dobavljača, razgovarali smo s direktorom Čateksa Davorom Sabolićem.
- KBC Rijeka, kao naručitelj centralne nabave za grupu tekstil, raspisao je natječaj za objedinjenu javnu nabavu za 4 kliničke bolnice (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) i 18 većih bolnica, a natječaj je podijeljen u 25 grupa. Svrha objedinjene javne nabave je da se na jednom mjestu naruči kompletan tekstil. Tako bi se postigla niža cijena zbog količine. Cijela ta ideja o objedinjenoj javnoj nabavi nastala je kako bi se uvelo reda i stalo na kraj manipulacijama koje su se događale na natječajima. Protekle godine održano je nekoliko sastanaka na kojima se pokušalo definirati što bolnice u segmentu tekstila žele. Mi smo predložili da se oprema standardizira, tako da sve bolnice imaju jednaku opremu. Od radno zaštitne odjeće do posteljnog rublja...
Prijedlog vam očito nije prošao
- Od 25 grupa koje su u javnom natječaju, Čateks neke ne može raditi jer ima nekih programa koji nisu dio Čateksovog asortimana. Ali bitno je da se na sastanku koji je održan u rujnu jasno vidjelo koliko je tu raznih zahtjeva i nelogičnosti. Svaka bolnica naručivala je drugačiju kvalitetu, vrstu tkanine, niste mogli naći dva artikla koji su jednaki u dvije bolnice. Čateks je nešto posteljnog rublja radio za KBC Rijeka, nešto i za KBC Split, ali to su bili sitni iznosi. Međutim, sada smo zainteresirani za 7- 8 grupa, a tu se već radi o više od 22 milijuna kuna u dvije godine.
Znači, predlagali ste standardizaciju?
- To bi bilo najpoštenije jer, na kraju krajeva, svi oni iz iste kase dobivaju novac i iz iste kase to plaćaju. Osim toga, standardizacija smanjuje troškove, a cilj bi trebao biti da se ponudi konkurentniji proizvod, odnosno da za naručitelja trošak nabave bude niži. Ovako je ispalo da moramo napraviti stotinjak različitih uzoraka, što je mukotrpan posao.
Što očekujete od žalbe?
- Žalbu na natječajnu dokumentaciju uložili smo u propisanom roku, međutim, i da nismo to učinili, pitanje je tko bi se javio i tko bi u Hrvatskoj mogao zadovoljiti uvjete natječaja. Ako bi i zadovoljio, pitanje je bi li to mogao odraditi. Nas je posebno smetala i odredba da bolnice na kraju cijele priče nisu dužne naručiti količine koje su bile definirane u okvirnom sporazumu.
O kojoj se količini posla radi?
- Radi se o oko 600 tisuća metara tkanine u dvije godine, što je značajan kapacitet. Čateks u zadnjih pet godina prosječno radi 2,5 milijuna metara tkanine. Naš maksimalan kapacitet, uz rad u tri ili četiri smjene, je do 4 milijuna metara. Sad imamo rad u dvije smjene, a ovaj bi nam posao otvorio i treću smjenu i zapošljavanje ljudi. Ako ne dobijemo ovaj posao, okrenut ćemo se drugim poslovima - izvozu koji nam je zadnja tri mjeseca porastao za 50 posto.
Ovaj mjesec zaključuju se natječaji za MORH i MUP. Što ako ne dobijete ni te poslove?
- Naši strateški poslovi na domaćem tržištu bili su vezani za opremanje vojske i policije. Na tome smo bazirali i razvoj i ulaganja u zadnjih pet godina. Ta dva natječaja (za MORH i MUP) sada su ponovo aktualna, a mi ćemo se javita na oba. Financijski su dosta veliki, a natječaj za bolnice bio bi nam samo plus. Ako bismo zbrojili sva ta tri natječaja, dugoročno bismo si riješili zaposlenost kapaciteta, zaključio je Sabolić

Izvor: 3029