Zdravstvo 11.10.2016. 07:59. Zadnja izmjena: 11.10.2016. 08:09.

On the move

Projekt Međimurske županije za predškolce i njihove obitelji - Sport i prehrana u službi zdravlja

Stil života formira sliku zdravlja

Predškolci u dobi od 4 godine do polaska u školu, koji sudjeluju u projektu „On the move“ (U pokretu) Međimurske županije, nisu imali ljetnu pauzu u aktivnostima pa im prelazak u novu sezonu nije predstavljao veliku promjenu. Doduše, broj polaznika se dodatno povećao jer je interes roditelja za uključivanje njihove djece u projekt i dalje aktualan.

Županija je stoga otvorila još jedan krug prijava tijekom kojeg roditelji mogu iskazati interes ispunjavanjem anketnog upitnika objavljenog na mrežnim stranicama Međimurske županije. Rok za posljednju mogućnost uključivanja u projekt polako istječe pa se roditeljima preporuča da iskoriste priliku.

Roditelji su uzor

Kako je već poznato, projekt „On the move“ namijenjen je djeci staroj od 4 do 7 godina kod koje je ustanovljena pretilost, preuhranjenost i izostanak tjelesne aktivnosti i njihovim obiteljima. Na četiri lokacije, u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu provode se sportske aktivnosti za djecu tri puta tjedno, a riječ je o treninzima baznih sportova atletike, gimnastike i plivanja koje se provodi na čakovečkim Gradskim bazenima „Marija Ružić“.

Uz tjelovježbu prilagođenu mališanima, dva puta mjesečno održavaju se i obiteljska događanja na kojima se uz prikladne igre i rekreaciju, prakticira tjelovježba, održavaju kulinarske radionice uz sudjelovanje stručnjaka za prehranu. Roditelji ovo posljednje koriste za brojne upite o prehrani, namirnicama i njihovim kombinacijama, prehrani u slučaju akutnih oboljenja i drugom.

Više o projektu može se pročitati na službenim stranicama Međimurske županije i pratiti na Facebook profilu.

Vrijednost više

Projekt već sada ima svoje „dodane vrijednosti“. Mališani i njihovi roditelji su jedno od obiteljskih događanja u Čakovcu upotpunili sudjelovanjem u dobrotvornoj akciji Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) Sladoled dijeli - djecu razveseli. Projektni tim u suradnji s roditeljima kod djece nastoji razvijati odgovornu građansku svijest i njegovati spremnost da pomažu drugima.

Također, uz Svjetski dan hodanja i Svjetski dan srca 1. listopada obitelji su u Čakovcu sudjelovale u akciji Hodanjem do zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Pored toga, „On the move“ i njegove obitelji sudionici će 5. studenog sudjelovati u programu 11. međunarodnog voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu s kulinarskom radionicom i predavanjem.

Do završnice projekta, 30. lipnja 2017. biti će tiskana slikovnica na pet jezika i video s vježbama za djecu koji će biti objavljen na Internetu. Projekt sufinancira Program Erasmus+ Sport EU, a partneri Međimurske županije su organizacije iz Portugala, Slovačke, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i s Malte koje su s prvim danima listopada započele provedbu pilot programa napisanog u Čakovcu.

Izvor: Aleksandra Ličanin