Zdravstvo 07.09.2017. 14:20. Zadnja izmjena: 07.09.2017. 14:21.

Zavod za javno zdravstvo

RUJAN U ZNAKU KRETANJA: Pješačenjem, bicikliranjem i plesom do zdravlja

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 5. rujna ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, dr.med., rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i direktor Gradskog poduzeća Ekom Miodrag Novosel, univ.spec.men.sporta predstavili su aktivnosti koje će Zavod provesti u mjesecu rujnu, a čiji je cilj potaknuti sve generacije na zdravi način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost. Od 4. do 24. rujna u tijeku je natjecanje Pješke ili biciklom na posao u sklopu kojeg zaposlene osobe s područja Međimurja trebaju barem tri dana u tjednu pješačiti ili putovati biciklom na posao i s posla. Udaljenost mora biti najmanje jedan kilometar, a za vrijeme akcije potrebno je prijeći minimalno 20 kilometara. Prijava se vrši poštom ili online putem na kraju akcije, od 22. do 24. rujna, zajedno sa zabilježenim rezultatima.

Osim pojedinaca sudjelovati mogu i tvrtke ili ustanove iz koje se nekoliko zaposlenih natječe u pojedinačnoj kategoriji. Prva nagrada u kategorija biciklista i pješaka je bicikl, druga biciklistička kaciga, a treća aparat za mjerenje koraka. Za sve sudionike osigurane su jednodnevne karte za gradske bazene u Čakovcu. Najsretnija tvrtka osvojit će radionicu djelatnika Zavoda koja uključuje provjeru zdravstvenog stanja 50-ak zaposlenih djelatnika. Proglašenje dobitnika bit će 3. listopada na čakovečkom Trgu Republike.

Od 23. do 30. rujna na rasporedu je Europski tjedan kretanja i NowWeMOVE kampanja koja će se u Međimurju obilježiti velikim plesnim događajem u srijedu, 27. rujna u 11 sati na Trgu Republike, a u slučaju kiše u holu sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec. - Ovogodišnji FlashMOVE organiziramo u suradnji sa Školskim preventivnih programom osnovnih i srednjih škola te Stručnim aktivom profesora tjelesne i zdravstvene kulture pa očekuje da će nam se odazvati učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci, studenti, članovi raznih sportsko-rekreativnih udruga i drugi zainteresirani građani, objasnila je Renata Kutnjak-Kiš, dr. med.

Kraj mjeseca, 30. rujna rezerviran je za obilježavanje Svjetskog dana srca akcijom Biciklom za srce i Volonteri u parku koja će se ove godine održati u Prelogu.