Zdravstvo 14.04.2019. 14:45. Zadnja izmjena: 14.04.2019. 14:45.

Čakovec

Simpozij istraživačkih radova u sestrinstvu: Kliničku njegu žele temeljiti na dokazima

U Čakovcu je nedavno održan prvi Simpozij istraživačkih radova u sestrinstvu s međunarodnim sudjelovanjem 'Izazovi istraživanja u sestrinstvu'. Incijatorice ideje magistrice sestrinstva Tina Kresonja, Milena Škvorc i Ivana Sklepić su uz Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek okupile medicinske sestre i tehničare studente preddiplomskih i diplomskih studija sestrinstva te medicinske sestre i tehničare zdravstvenih ustanova Međimurske županije, ali i šire.

Teme predstavljenih istraživanja odnosile su se na konkretan rad medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama, a predavači su pokazali ono što svakodnevno rade promišljaju i istražuju te da žele kliničku zdravstvenu njegu temeljiti na dokazima. Simpozij je tako obuhvatio sva područja djelovanja sestrinske profesije, poput zbrinjavanja dišnog puta u izvanbolničkim uvjetima, suicidalnosti u studentskoj populaciji, procjene učestalosti ozljeda oštrim predmetima, zdravstvene pismenosti adolescenata, tjelesne aktivnosti osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 1 i tip 2, kvalitete života bolesnika u stacionarnoj palijativnoj skrbi...

Svečanosti simpozija doprinijela je i Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Međimurske županije.