Zdravstvo 29.07.2016. 09:23. Zadnja izmjena: 30.07.2016. 08:29.

Cjepivom protiv raka!

Školska medicina Zavoda za javno zdravstvo: HPV je opasan, ali oružje-imamo

Zaraza humanim papiloma virusom (HPV-om) najčešća je zaraza reproduktivnog sustava te se njime tijekom života zarazi većina ljudi. Zaraza se najčešće spontano gubi nakon nekoliko mjeseci bez znakova bolesti, no, kod nekih osoba infekcija postaje trajna. Trajna infekcija dovodi do predmalignih promjena koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do raka i to najčešće tek nakon petnaestak godina. Prenosi se spolnim putem, ali i nespolnim kontaktom kože i sluznice. Najčešće bolesti koje uzrokuje HPV infekcija su rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca te rak usta i grla, rak analne regije i genitalne bradavice kod oba spola. 

Djelatnost školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od školske godine 2008./2009. započela je s cijepljenjem djevojčica protiv četiri vrste HPV virusa, onih koje najčešće uzrokuju rak grlića maternice i genitalne bradavice. Tada je prvu dozu cjepiva plaćao roditelj, drugu lokalna samouprava, a treću Županija. Sada je u Hrvatskoj po prvi puta omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za oba spola. Privremeno je, do siječnja 2017. godine, omogućeno i besplatno cijepljenje učenika viših razreda srednjih škola, studenata i radno aktivnih mladih ljudi. Troškove cijepljenja pokriva Ministarstvo zdravlja, a maloljetnici trebaju pisani pristanak roditelja. Cjepivo se daje u seriji od tri injekcije kroz šest mjeseci. Srednjoškolci i studenti mogu se cijepiti kod svog školskog liječnika, a ostali u epidemiološkim ambulantama nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

- U svijetu je do sada podijeljeno 161,000.000 doza cjepiva, dok je u Hrvatskoj unatrag desetak godina, koliko se i provodi cijepljenje, iskorišteno 18.000 doza. U školskoj godini 2016./2017. cijepljenje će se provoditi u osmim razredima i prvim razredima srednjih škola, a potom će se procjepljivati samo osmaši, napomenula je mr.sc. Narcisa Slugan, dr. med. spec., voditeljica Djelatnosti školske medicine ZZJZ-a. Doktorica Slugan upozorava da cijepljenje ne uklanja rizik već ga smanjuje, pa su redoviti ginekološki pregledi i dalje neophodni.

U 2013. godini u Hrvatskoj je zabilježeno 339 novooboljelih žena od raka vrata maternice, a 84% od tog broja bile su žene do 45 godina starosti. Iste je godine od raka vrata maternice umrlo 127 žena. Godišnje od prekanceroznih lezija vrata maternice koje zahtijevaju poseban ginekološki tretman oboli više od 2000 djevojaka i žena. Neumoljivost brojki jak je argument za ovu liječničku preporuku.