Zdravstvo 11.04.2019. 08:34. Zadnja izmjena: 11.04.2019. 08:36.

Čakovec

Skup dječjih kirurga: Djeca traže posebnu posvećenost

U Čakovcu su u petak i subotu, 5. i 6. travnja, na stručnom skupu sudjelovali dječji kirurzi, anesteziolozi i medicinske sestre koji svakodnevno rade s djecom iz cijele Hrvatske. Uz veliko zalaganje mladog čakovečkog specijalizanta dječje kirurgije Svena Pala, dr. med., upravo je Čakovec odabran kao mjesto ovogodišnjeg susreta Hrvatskog društva za dječju kirurgiju HLZ-a, Sekcije pedijatrijske anestezije HDAIM-a i Društva dječjih kirurških djelatnosti HUMS-a. Sastanku se odazvalo oko 160 sudionika, za koje su na tri lokacije u gradu održane edukacije i radionice.

- Dječja kirurgija ima svoje specifičnosti i mi uvijek naglašavamo da djeca nisu mali odrasli ljudi. Upravo zbog toga postoji potreba za specijalizacijom iz dječje kirurgije, kao i ovakvi susreti na kojima se obrađuju stručne teme, ali na kojima razgovaramo i o trenutnom stanju i budućnosti naše specijalizacije, pojašnjava Sven Pal, koji će za dvije godine u Županijsku bolnicu Čakovec stići kao prvi specijalist dječje kirurgije u našoj ustanovi.

Prati ga i kolegica Ana Trstenjak, dr. med., iz Čakovca, koja će specijalizaciju završiti za četiri godine, dok se već na samom otvorenju u petak moglo čuti veliko žaljenje što je prvi međimurski specijalist dječje kirurgije Nikica Lesjak, dr. med.,  iz Pribislavca, za svoje mjesto rada odabrao Kliniku za dječje bolesti Zagreb.

Na samom otvorenju, nakon pozdravnih govora, s povijesti razvoja kirurgije u Čakovcu sudionike je upoznao naš priznati, umirovljeni kirurg Mirko Komarčić, dr. med., a osim razgledavanja grada i okolice, organiziran je i obilazak Bolnice.