Zdravstvo 06.06.2016. 08:03. Zadnja izmjena: 06.06.2016. 08:09.

Europski dan bez dizala

Srednja škola Čakovec u promicanju kretanja

Dan bez dizala naziv je inicijative koja je pokrenuta 2015. godine s ciljem promicanja aktivnog načina života, a čija je osnovna ideja promoviranje korištenja stepenica umjesto dizala u svakodnevnim aktivnostima.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je 13. svibnja organizirao obilježavanje drugog po redu Europskog dana bez dizala kojem su se priključili Županijska bolnica Čakovec, Međimurka d.d., Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak te Srednja škola Čakovec.

Srednjoškolci, učenici 3.d razreda, smjer fizioterapeutski tehničar, su na više lokacija dijelili promotivne letke i educirali građane kako da pravilno koriste stepenice, a hvalevrijednu akciju proveli su i u svojoj školi.

Kroz organizirane kardiovježbe, vježbe disanja, dijeljenje promotivnih materijala i isticanje dobrobiti penjanja po stepenicama fizioterapeutski tehničari motivirali su svoje kolege i zaposlenike škole da umjesto dizala koriste stepenice s ciljem da im to prijeđe u naviku.

Kako bi penjanje po stepenicama učinili privlačnijim na stepenice su nalijepili razne motivacijske poruke te izradili plakat na kojem su pobrojali zanimljive činjenice o penjanju po stepenicama i koristi koje ono nosi sa sobom.