Zdravstvo 20.01.2017. 10:01. Zadnja izmjena: 20.01.2017. 23:13.

Zavod za javno zdravstvo MŽ

Stigla gripa, a napadaju nas i rota, adeno i norovirus te nam prijete i crijevne viroze

U Hrvatsku pa i Međimurje gripa je ove sezone stigla ranije. U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije provjerili smo brojčano stanje oboljelih. Prema izvješću Suzane Tarandek Strnad, dr. med., spec. epidem. iz Djelatnosti za epidemiologiju, u našem je kraju od 19. prosinca 2016. do 1. siječnja ove godine bilo prijavljeno ukupno 28 slučaja obolijevanja od gripe, a kod tri osobe izoliran je virus gripe tip A.

Umrlih nije bilo, no, u Zavodu napominju da je stvarni broj oboljelih od gripe zapravo veći, no svi oboljeli ne javljaju se liječniku. Prema podacima Nacionalnog centra za influencu, cirkulacija virusa gripe je visokog intenziteta. U Hrvatskoj dominira virus gripe tip A u 98 posto slučajeva ( dominantan subtip H3N2) dok je virus gripe B detektiran u svega 2 posto izolata. U Hrvatskoj pa tako i u Međimurskoj županiji cijepljenje protiv gripe započelo je početkom studenog. Cijepljenje se obično provodi prije početka cirkuliranja virusa, no može se provoditi i kad je epidemija već u tijeku kod liječnika primarne zdravstvene zaštite ili u Zavodu za javno zdravstvo.

Iz Zavoda ujedno javljaju da je Međimurskoj županiji u 2016. godini prijavljen čak 371 slučaj obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti (godinu ranije 323), no stvarni broj oboljelih također je veći, budući da svi ne dolaze k liječniku. Napominju i da je s obzirom na lako širenje navedenih virusa moguće grupiranje oboljelih u obiteljima i kolektivima. Najčešći virusni uzročnici koji uzrokuju probavne smetnje (mučninu, povraćanje, proljev) su rota, noro i adenovirus.

Rota virus najčešće pogađa djecu u dobi do tri godine života, ali tako mogu oboljeti i starija djeca te odrasli. Izvor infekcije je oboljela osoba. Virus se lako širi direktnim kontaktom fekalno - oralnim putem: prljavim rukama, zrakom, te posredno preko zagađenih predmeta i površina povraćanjem ili fecesom. Simptomi bolesti počinju naglo, s mučninom i povraćanjem, vodenastim stolicama, bolovima u trbuhu, povišenom tjelesnom temperaturom... Postoji cjepivo protiv rota virusa (cijepi se dojenčad do šest mjeseci života), ali cijepljenje ne sprječava u potpunosti obolijevanja, već cijepljena djeca imaju blažu kliničku sliku bolesti.

Norovirus je najznačajniji uzročnik virusnih proljeva u odraslih, a drugi po učestalosti uzročnik u djece (odmah nakon rota virusa). Virus se nalazi u stolici i povraćenom sadržaju zaražene osobe, vrlo je zarazan i lako se prenosi i širi. Prenosi se fekalno oralnim putem, odnosno direktnim ili indirektnim kontaktom s površinama i predmetima zagađenim fecesom i / ili povraćanim sadržajem zaražene osobe, zagađenom hranom, kao i aerosolom koji nastaje prilikom povraćanja.

Virus je relativno je stabilan u okolini i može preživjeti smrzavanje i temperaturu do 60°C. Inkubacija norovirusnog oboljenja je kratka, oko 12 - 48 sati. Bolest počinje naglo, uz povraćanje, vodenasti proljev i grčeve u trbuhu, malaksalost, ponekad glavobolju, povišena tjelesna temperatura. Simptomi traju kratko, najčešće jedan do tri dana. Oboljeli lako može dehidrirati te je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. U težim oblicima pacijent se hospitalizira.

Inficirana osoba u toku bolesti stolicom luči velik broj virusa. Oboljela osoba može ostati kliconoša još neko vrijeme od prestanka smetnji. Najčešće se smatra da osoba nije zarazna dva dana nakon prestanka simptoma bolesti. Ne postoji cjepivo protiv norovirusa.

Adenovirusi mogu zahvatiti dišni sustav, uzrokovati bolest sluznice i rožnice oka te uzrokovati smetnje od strane probavnog sustava. Obolijevaju sve dobne skupine. Virus se lako prenosi bliskim kontaktom, zagađenim rukama, kapljično (kašljanje, kihanje), zagađenim predmetima i površinama, zagađenom vodom, a cjepivo također ne postoji.