Zdravstvo 17.07.2020. 08:06. Zadnja izmjena: 17.07.2020. 08:08.

Civilna zaštita

Stožer: 86 novozaraženih koronavirusom, apel građanima na disciplinu

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak, 16. srpnja o 86 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, poručivši kako je najkraći put do suzbijanja epidemije pridržavanje mjera i preporuka epidemiologa.

- Ukupno zaraženih do danas je 4039. Od toga je u proteklih 24 sata 86 novodijagnosticiranih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Oporavilo se ukupno 2729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer.

Aktivnih slučajeva je 1190, što je 14 manje nego jučer. Na respiratoru je šest bolesnika. Od jučer je jedan novi u KBC-u Osijek.

Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. Do sada je testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690.

- Od današnjih pozitivnih njih 64, odnosno preko 74 posto je iz samoizolacije, što je značajan podatak jer ti ljudi nisu bili u mogućnosti dalje širiti virus, kaže Beroš. Ministar zdravstva ponovno je apelirao na disciplinu građana. - Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Stoga molim građane za strpljenje i odgovorno ponašanje, rekao je.

Beroš je pojasnio da je riječki KBC dozvolio prisustvo očeva na porodima na temelju upute Ministarstva svim ustanovama u kojoj se navodi ako je epidemiološka situacija u nekim područjima bolja, može se razmotriti popuštanje mjera ili njihovo pooštravanje, ako je situacija lošija.

Intenzivno se razgovara o štićenicima domova za starije

Iz Stožera ističu da intenzivno razgovaraju o pitanju brojnih štićenika domova za starije kojima nije dozvoljen izlazak iz doma ili posjet obitelji. Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da je danas sastanak sa svim načelnicima stožera na županijskoj razini i da je to jedno od pitanja. - Intencija je da svima pomognemo da se premosti problem, a da se ne ugrozi zdravlje najrizičnijoj skupini među nama, dodao je.

Božinović je naveo da je inficiran 21 policijski službenik. Najviše ih je u PU zagrebačkoj, devet. 115 policijskih službenika je u samoizolaciji, i osam namještenika. Svi, kaže, imaju dovoljno opreme.

Upitan o ovlastima stožera za propisivanje mjera i eventualnom kažnjavanju onih koji te mjere ne poštuju, Božinović je odgovorio da za to postoje pravne osnove. - Iz dana u dan svi komuniciramo da je najlakše nešto zabraniti i sankcionirati. Za to postoje pravne osnove u Zakonu o sustavu civilne zaštite i Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Može li se to preciznije definirati, ostavljam politici, ali pravne osnove postoje, istaknuo je.

Dodao je da poanta nije u kaznama, nego da se ovo ljetno vrijeme iskoristi za edukaciju građana o potrebi i korisnosti nošenja zaštitnih maski i maski za lice.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je o mlađim ljudima koji imaju teže simptome bolesti. - Bilo je nekoliko mlađih na respiratorima, ali na sreću, svega nekoliko u ovom drugom dijelu pa ne možemo zaključiti o trendovima. Prerano je zaključivati na osnovu trenutne kliničke slike, kazala je Markotić.

Izvor: HIna/Vlada