Zdravstvo 11.03.2020. 12:14. Zadnja izmjena: 11.03.2020. 12:20.

Prevencija

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Upute za održavanje organiziranih okupljanja građana

Proteklog tjedna održana je radna sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Stanje na području Međimurja, vezano uz pojavu koronavirusa je stabilno te nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze korona virusom.

Stožer civilne zaštite RH donio je preporuku da se do daljnjega odgode skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a Stožer civilne zaštite MŽ donio je odluku o provođenju mjera zaštite od koronavirusa prilikom održavanja organiziranih okupljanja građana. I oni također, preporučuju odgoditi skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Svi organizatori okupljanja, većih i manjih, dužni su osigurati najviše higijenske standarde te osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima. Ima li netko respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu neka ne dolazi na manifestaciju.

  • Prije početka manifestacije organizator mora dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute, a svojim vlastoručnim potpisom i pečatom organizator potvrđuje da je ispunio sve navedene propisane naputke.

Načelnik Stožera civilne zaštite MŽ Josip Grivec istaknuo je da su sve zdravstvene ustanove pripremljene, a svi članovi Stožera i ustanova iz kojih dolaze u stalnoj su pripravnosti dok je ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak napomenuo da je u bolnici temeljem preventivnih protokolarnih aktivnosti pripremljen Odjel za izolaciju pacijenata i dodatni respiratori, ukoliko će biti potrebno. Niz preporuka na svojoj internet stranici objavio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Sve informacije vezane uz koronavirus pratite i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/.

Epidemiolozi u Međimurskoj županiji dostupni su 24 sata na dan, a svi oni koji su unatrag 14 dana boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom ili imaju simptome bolesti mogu se javiti dežurnom epidemiologu.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije slijedi upute nacionalnog stožera i u stalnoj je pripravnosti.