Zdravstvo 25.01.2017. 08:37. Zadnja izmjena: 25.01.2017. 09:00.

Počelo s Laboratorijem

Stvoren nukleus budućeg centra za interventnu kardiologiju u Čakovcu!

U Županijskoj bolnici Čakovec nedavno je s radom započeo Laboratorij interventne kardiologije, koji je jezgra budućeg regionalnog centra za interventnu kardiologiju za pacijente s područja Međimurske, Koprivničko - križevačke i Varaždinske županije. Radi se o izuzetno vrijednom, dugoočekivanom projektu kojim se pacijentima sa srčanim problemima, bilo da se radi o suženjima krvnih žila srca, predinfarktnim stanjima i infarktima srca, koji zahtijevaju hitnu intervenciju, pruža zdravstvena usluga zbog koje ih se do sada moralo hitno prevoziti u Klinički bolnički centar Dubrava u Zagrebu. O čemu se točno radi objasnio nam je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Robert Grudić.

Radi se o zahvatima na srcu i krvnim žilama srca, za koje je naša ekipa prošla kompletnu edukaciju u KBC-u Dubrava u Zagrebu. Četvero naših liječnika specijalista te medicinske sestre i tim radioloških inženjera, u Zagrebu je obavljao samostalne zahvate. S obzirom da se radi o izrazito rizičnim zahvatima, u kojima se intervencijom u krvne žile srca podrazumijeva mogućnost nastanka infarkta i komplikacija koje mogu završiti fatalnim ishodom edukacija je bila nužna. U našem timu je i kardiolog Miomir Vesković, liječnik s 25 godišnjom praksom u KB-u Dubrava, uz čiji nadzor naš tim sada samostalno u Čakovcu obavlja zahvate. Osim toga, s interventnom kardiologijom KB-a Dubrava postoji dogovor i suradnja te stalni kontakti s kardiokirurzima koji u slučaju komplikacija zbrinjavaju pacijente. Do proteklog tjedna naši su liječnici u Čakovcu odradili 35 koronarografija i ugradili 18 stentova i do sada nije bilo nikakvih komplikacija.

Stvar je organizacije službe i samosvijesnosti kakva će se vrsta zahvata raditi i s kojim rizikom kod nas raditi, želimo u potpunosti uigrati kompletan tim. Neke komplikacije se na žalost ne mogu predvidjeti, pogotovo visokorizični postupci kao što su ovi, ali na njih pacijenti idu kada su životno ugroženi. Statistički gledano, interventna kardiologija bi trebala pokrivati oko 400 tisuća stanovnika, a s obzirom da je naša kardiologija na čelu s liječnikom Brankom Ostričkim izuzetno kvalitetna i prepoznata u hrvatskim okvirima, te zahvaljujući njegovom angažmanu i angažmanu i prijašnjih uprava, upravo naša Bolnica postaje centar interventne kardiologije za ovaj dio Hrvatske. Uspjeli smo ishoditi svu potrebnu papirologiju, nabaviti vrhunsku tehnologiju i stvari posložiti na najbolji mogući način, nešto uz pomoć vlastitih sredstava te novca iz Ministarstva i Županije.

VRH MEDICINE

Ova djelatnost spada u sam vrh medicine, trenutno radimo tri puta tjedno, a želja nam je da u trenutku kad se povežemo s cijelom regijom, laboratorij radi svakodnevno. Laboratorij omogućava snimanje krvnih žila srca, a nakon toga u slučaju da za to ima potrebe, u istom koraku se postavljaju stentovi, koji proširuju krvnu žilu. Postavljanjem stenta mi čovjeka praktički izliječimo. Osim toga kod akutnih infarkata kad je krvna žila kompletno začepljena, također se, ovisno o procjeni rizika, zahvati rade kod nas.

U medicini nije sve crno - bijelo, ima dosta sivih zona, postoje takva suženja koja su takve veličine, položaja, i oblika da stent nije moguće ugraditi, pa odrađujemo operaciju sa stalnim kontaktom s liječnicima u Zagrebu. U ovom trenutku radimo velik broj zahvata, ali smo dovoljno kritični da one prerizične šaljemo na višu instancu. Imamo stalan kontakt s KBC-om Dubrava, uz suport docenta Starčevića, šefa Zavoda za inerventnu kardiologiju u KBC-u Dubrava i praktično bilo kakav savjet ili konzultaciju možemo dobiti u svakom trenutku.

Tim iz snova

Čakovečku ekipu predvodi Branko Ostrički, dr. med., spec. interne medicine, supspec. kardiologije, a u timu su još i specijalisti Mihajlo Kovačić, Marko Hranilović i Dario Dilber, uz nadzor Miomira Veskovića, iskusnog kardiologa iz KBC-a Dubrava. U slučaju potrebe za intervencijom, procjenjuje se rizik i, ako je nužan zahvat, diže se kompletan tim i zahvat se obavlja neovisno o radnom vremenu. Uvijek nam je na prvom mjestu dobrobit pacijenta, pa je ovo što se napravilo apsolutno na dobrobit ne samo Međimuraca, nego cijele regije. Hitni zahvati sada se mogu obaviti puno brže, puno aktivnije i s manjim rizikom po pacijenta. Oprema na kojoj se radi je vrhunska.

Zahvala profesoru Bergovcu

Valja istaknuti nezamjenjivu ulogu prof. dr. sc. Mije Bergovca, koji je kao rođeni Međimurec i ugledni sveučilišni profesor, u svakom segmentu uvelike pridonio realizaciji ideje interventne kardiologije. Od samih početaka interventne kardiologije u Zagrebu, profesor Bergovec je uključio pacijente s našeg područja u liječenje. Malo po malo, stvorena je ideja, postepeno i preduvjeti za realizaciju - od edukacija liječnika, stvaranje formalnih uvjeta, mentorstva do dobivanja svih dozvola za rad. Bez njegovog angažmana u svakom segmentu, mislim da bi realizacija interventne kardiologije bila nemoguća.