Zdravstvo 02.06.2016. 11:59. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 12:29.

Zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan nepušenja obilježen rekreativnim igrama u Prelogu

Svjetski dan nepušenja ove je godine u Međimurju obilježen sportsko - rekreativnim igrama učenika šestih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola koje su održane u srijedu, 25. svibnja u Prelogu. Odazvalo se 20 osnovnih i dvije srednje škole s ukupno 23 ekipe koje su se tako uključile i u obilježavanje kampanje "Krećimo se sada" (NowWeMove) i Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week).

Organizatori ovog događaja bili su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Školski preventivni programi, Osnovna škola Prelog, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala Subotica, Društvo "Naša djeca" Prelog, Udruga mladih "Efekt" Prelog i Županijska liga protiv raka Čakovec.

Prije samog natjecanja održan je prigodni program, a okupljene učenike, njihove voditelje ŠPP-a i organizatore, pozdravile su Nina Lesinger, ravnateljica OŠ Prelog, prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ te Sandra Herman, zamjenica župana i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije. Predavanje o štetnosti pušenja, posebno njegovim lošim učincima na tjelesnu aktivnost, održala je Stela Sobočanec, studentica 4. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, bivša učenica OŠ Prelog.

Nakon toga su se učenicima predstavili uspješni sportaši : sestre Elena i Maja Martinčević (uspješne rukometašice), Stjepan Hunjak (hrvatski prvak u biciklizmu u svojoj kategoriji) i Martin Slaviček (aktualni europski prvak i europski i svjetski rekorder u bench pressu). Plesom na muziku "Ode radosti" sve prisutne su na kretanje pozvale učenice članice Društva "Naša djeca" Prelog s voditeljicama Marijom Grabant i Kristinom Najman.

Sportsko rekreativne igre osmislili su i proveli članovi USR "Sport za sve" Mala Subotica, a po 3 učenika iz 20 osnovnih škola (Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, I OŠ Čakovec, III OŠ Čakovec, OŠ Domašinec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Goričan, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Macinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Prelog, OŠ Pribislavec, OŠ Selnica, OŠ Strahoninec, OŠ Petra Zrinskog Šenkovec, OŠ Štrigova, OŠ Vratišinec) i dvije srednje škole (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec – dvije ekipe i Srednja škola Prelog) natjecali su se u činkanju, hokej - slalomu, nabacivanju kolutova, bacanju potkove i kolut štafeti.

Za vrijeme natjecanja koje je održano ispred OŠ Prelog, za voditelje školskih preventivnih programa organiziran je kratki tečaj nordijskog hodanja koji je provela Marija Prekupec iz ZZJZ MŽ. Djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec, u suradnji s tvrtkom Cipla Zagreb, provodili su spirometriju - funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja. Zabilježen je veliki interes i odaziv djece i odraslih.

Nakon natjecanja proglašene su najbolje škole po pojedinim disciplinama. U činkanju je najbolja bila OŠ Prelog, ispred OŠ G. Mihaljevec i OŠ Selnica. U hokejaškom slalomu najbolji su bili učenici OŠ Domašinec, OŠ Jože Horvata je bila druga, a OŠ Tomaša Goričanca treća. U nabacivanju kolutova najprecizniji su bili učenici OŠ Goričan, ispred OŠ Štrigova i OŠ Gornji Mihaljevec. U bacanju potkove pobijedila je OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Draškovec je bila druga, a OŠ Jože Horvata treća. U kolut štafeti najbrža je bila OŠ Jože Horvata ispred OŠ Hodošan i OŠ Prelog.

Zbrajanjem osvojenih bodova po disciplinama dobiven je i pobjednik ovih igara, a to je OŠ Gornji Mihaljevec (Nicol Sternad, Vanja Štrok i Marko Vugrinec), druga je bila OŠ Jože Horvata Kotoriba (Klara Žinić, Marko Fundak i Dean Volar), a treća OŠ Domašinec (Dominik Murković, Dominik Novak i Mihael Sirc).

Kod srednjih škola pobijedila je druga ekipa Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, druga je bila prva ekipa Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, a treća Srednja škola Prelog. Tri prvoplasirane osnovne škole nagrađene su sportskim rekvizitima, a sportske rekvizite dobile su i obje srednje škole.

Za regularnost natjecanja brinuli su suci i zapisničari Andreja Golomboš, Marija Grabant, Gordana Grašić, Marija Hižman, Maja Markač, Josipa Markušić, Maja Slaviček i Miroslav Grašić. Voditelj natjecanja bio je Valentin Šipuš dok su o tehničkoj podršci brinule Diana Đurić Uvodić, dr.med., i Andreja Zadravec Baranašić.