Zdravstvo 31.05.2017. 09:56. Zadnja izmjena: 31.05.2017. 09:57.

Igraj se i vježbaj

Svjetski dan nepušenja obilježen u Međimurskoj županiji

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja vodi se pod sloganom „Igraj se i vježbaj svakoga dana, živi život bez duhana!“. Obljetnica održana već tradicionalno i u Međimurskoj županiji, ujedno je završnica programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“ koji je proveden u svim međimurskim osnovnim školama, uz sudjelovanje 1160 učenika 4. razreda u 83 razredna odjeljenja. Tim povodom organizirana je izložba dječjih i učiteljskih radova koji su nastali tijekom provedbe spomenutog programa u zgradi Scheier, gdje su djeca naglasila štetnosti pušenja i važnosti usvajanja zdravih životnih navika. Obilježavanju je prisustvovala zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabu droga Međimurske županije te istaknula kako ova izložba ima veliku vrijednost i utjecaj na svu djecu.

„Osobno iskazujem sreću da je Međimurska županija prepoznala taj iznimno vrijedan program i da se on provodio uz mnogobrojnu aktivnu i veliku pomoć te mi je drago da smo kroz taj vid rada surađivali sa sektorom zdravstva i školstva, jer kao ustanova smo uvijek voljni intersektorskoj suradnji i multidiscipliniranom rješavanju. Ovaj program to svakako zavrjeđuje jer kao što je dokazano, uvelike doprinosi prevenciji razvijanja ovisničkih ponašanja“, istaknula je ravnateljica Payerl-pal.

Predavanja i spirometrija uz 31.05. – Svjetski dan nepušenja

Nakon otvaranje izložbe, za učitelje i voditelje školskih preventivnih programa održano je predavanje voditeljice Kutnjak Kiš „Povezanost pušenja i malignih bolesti“, te upoznavanje s Klubom laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec. Istovremeno ispred Centra za kulturu Čakovec, učenici osnovnih škola pod vodstvom mentora iz srednjih škola odradili su sportsko rekreativne igre koje su osmislili članovi Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“. Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja, a potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. Uz spomenute programe Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Županjskom ligom protiv raka Čakovec provodit će spirometriju - funkcionalnu pretragu pluća koji rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedica pušenja.