Zdravstvo 15.11.2020. 07:23. Zadnja izmjena: 15.11.2020. 07:24.

14. studenoga svake godine

Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog svake godine, na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF). Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Medicinske sestre čine razliku“, a cilj kampanje je promicanje važnosti uloge medicinskih sestara i tehničara u pružanju podrške osobama sa šećernom bolešću, te u prevenciji i upravljanju dijabetesom.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti organizirao je prethodnih godina javnozdravstvene akcije u Čakovcu, uz prigodna predavanja i priopćenja. Zbog pandemije COVID-19 i epidemioloških mjera ove godine nismo u mogućnosti provesti tradicionalnu akciju, stoga putem priopćenja želimo podsjetiti naše sugrađanke i sugrađane da je šećerna bolest također pandemija od koje u svijetu boluje oko 463 milijuna ljudi, a procjene govore kako će brojka narasti na 700 milijuna do 2045. godine. Gotovo polovica oboljelih ne zna da ima dijabetes, a loše liječena, neliječena i dugo neprepoznata bolest dovodi do višestrukih komplikacija i skraćenja života.

U ovo doba pandemije koronavirusa, kada su zbog velikog broja oboljelih od COVID-19 zdravstveni resursi preopterećeni na svim razinama zdravstvene zaštite, te je dostupnost skrbi za druge bolesti realno manja no ranije, važno je redovito provođenje samokontrole oboljelih, konzultacija liječnika putem svih dostupnih opcija (e-mailom, telefonom, A5 uputnicama, dolaskom u ambulantu itd.), a ako je dolazak u bolnicu neophodan, ne odgađajte ga.

Prevencija je prvi i najvažniji korak u očuvanju zdravlja. Educiranost oboljelih osoba i članova njihove obitelji pomaže u lakšem upravljanju bolešću, što bitno pridonosi liječenju.

Budimo svi odgovorni prema svom zdravlju. Redovitom tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom, nepušenjem, održavanjem prihvatljive tjelesne mase, potrošnjom zdrave i kvalitetne vode, redovitom samokontrolom i liječničkim pregledima pridonosimo kvaliteti života pojedinca, njegove obitelji i društva u cjelini.

Izvor: Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije