Zdravstvo 05.04.2018. 08:27. Zadnja izmjena: 05.04.2018. 08:39.

Živjeti zdravo

Svjetski dan zdravlja i projekt živjeti zdravo u petak, 6. travnja u Čakovcu! Uključite se!

Svjetski dan zdravlja bit će obilježen ovog petka (6. travnja) na čakovečkom središnjem Trgu Republike, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Ravnateljica Zavoda Marina Payer-Pal kazala je kako će se Svjetski dan zdravlja obilježiti u sklopu projekta Živjeti zdravo kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Koodinatorica projekta "Živjeti zdravo" za Međimursku županiju Renata Kutnjak Kiš istaknula je kako projekt ima pet komponenti i nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je i Volonteri u parku. Kako je rekla Kutnjak Kiš jedna od 12 aktivnosti "Volontera u parku" bit će i obilježavanje Svjetskog dana zdravlja ovog petka.

- Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije već 20 godina ostvaruje odličnu multisektorsku suradnju, u cilju uspješnog promicanja sporta, zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, unapređenja prehrambenih navika, mentalnog zdravlja te općenito zdravog stila života, pa se uključuje i u provedbu projekta “Živjeti zdravo”, rekla je tom prigodom. Uz Zavod akciju obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organiziraju i Zajednica sportskih udruga Čakovca te Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec. Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” Tomica Jakopec izjavio je kako je osnovni cilj aktivnosti organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašenje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu.

- Zamišljeno je da se djeca i obitelji aktivno igraju u parku, organiziraju različite potrage, uživaju u prirodi i jednostavno se druže na svježem zraku, izjavio je i dodao kako će tijekom ove godine biti održano 12 aktivnosti koje se organiziraju kako bi se obilježili značajni datumi, poput Svjetskog dana zdravlja, Dana Grada i Županije i slično. Govoreći o tome kako će u aktivnosti uključene brojne sportske udruge rekao je kako će prvi biti tenisači čakovečkog Punčeca. Osim igranja tenisa, u petak od 10 do 12 sati moći će se provjeriti pokazatelje uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM) te procijeniti svoj rizik za tip II šećerne bolesti (putem popunjavanja upitnika).

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec uključit će Volonterske interventne timove mladih koji će provoditi mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi te radionice oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec će na akciji prikazati svoj djelokrug rada te opremu i potražne pse, s posebnim naglaskom na preventivu. U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja će se uključiti i „Međimurski slatkiši“ – Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, koji će predstaviti svoje djelovanje, uz podjelu promotivnih i edukativnih materijala.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane građane, posebno djecu i mladež da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja ovog petka, 6. travnja na Trgu Republike u Čakovcu od 10 do 12 sati.