Zdravstvo 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 11:23.

Tjelesna aktivnost čuva zdravlje

Međunarodno udruženje Sport i kultura, koje podržavaju Europska unija, Europska biciklistička federacija i medijska kuća Eurosport, inicijator je projekta Tjedan kretanja koji u Međimurskoj županiji provode Zavod za javno zdravstvo i partneri. Tjedan pokreta odvija se do 13. listopada u 23 europske zemlje, u deset hrvatskih gradova.
- Tjedan kretanja u ovogodišnjem izdanju provodimo uz pomoć osamnaest ustanova, udruga i klubova partnera. Svaki od njih organizira svoj program tijekom tjedna, sa željom da što više građana okupimo u nekoj od fizičkih aktivnosti koje su osmišljene za populaciju svih dobi - ističe Renata Kutnjak Kiš, dr. med., rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo u ZZJZ-u.
Ravnateljica ZZJZ-a Marina Payerl-Pal, dr. med., naglasak stavlja na činjenicu stotine tisuća osoba u Europi umire zbog fizičke neaktivnosti.
- U Međimurju nam je cilj okupiti tri tisuće ljudi u 30 aktivnosti koje smo pripremili zajedno s još 18 partnera - naglašava ravnateljica Payerl-Pal.
U projektu Tjedan kretanja u našoj županiji sudjeluju Županijska liga protiv raka Čakovec, Udruga građana Gardruža, Udruga za promicanje kvalitete života Turen, fitness klub Atom ant, Atletski klub Međimurje, Međimurski savez sportske rekreacije sa svojim klubovima, vrtići Potočnica u Maloj Subotici, Vrapčić u Šenkovcu, Dječja mašta iz Čakovca i Fijolica u Prelogu, OŠ Mala Subotica, Centar za odgoj i obrazovanje, Grad Mursko Središće i njegova turistička zajednica, Srednja škola Čakovec te Dom za starije i nemoćne Čakovec.
ZZJZ pripremio je aktivnosti za svoje zaposlenike, pa će do 11. listopada svaki dan 15 minuta provesti u zajedničkoj tjelesnoj aktivnosti, održati radionice nordijskog hodanja i tribinu o dobrobitima tjelesne aktivnosti za ljudsko zdravlje. Partneri u Tjednu kretanja organiziraju aktivnosti dobrim dijelom za svoje članove, polaznike, učenike i njihove obitelji, no, dio programa otvoren je za javnost u cijelosti. U takve se ubraja Kros liga Globetka koja će biti održana u utorak, 8. listopada u Čakovcu od 17 sati. Start je na biciklističkoj stazi, uz stadion Mladost. U Maloj Subotici bit će održane Obiteljske igre 10. listopada, potom Biciklijada dan kasnije, a u nedjelju 13. listopada sportske igre odraslih i djece na terenima Osnovne škole. Satnicu je domaćin objavio na plakatima oblijepljenim po mjestima Općine.
TZ Mursko Središće u utorak, 8. listopada bit će domaćin šetnje Rudarsko-murskim putem sa startom u 9 sati ispred Turističkog kompleksa Cimper. U Gardinovcu će 12. listopada biti organiziran aerobic, odbojka na pjesku i druge aktivnosti od 13 sati nadalje u parku kod društvenog doma.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3050