Zdravstvo 04.10.2016. 10:21. Zadnja izmjena: 04.10.2016. 10:43.

Zavod za javno zdravstvo

U akciji Pješke ili biciklom na posao bicikl osvojili Gostimir Jurović i Sanja Turk

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u suradnji s brojnim lokalnim partnerima, već devetu godinu u mjesecu rujnu organizira natjecanje “Pješke ili biciklom na posao” sa željom da se u domeni transporta poveća broj aktivnih osoba. Natječaj je namijenjen zaposlenicima s prebivalištem u Međimurskoj županiji koji su u tri tjedna natjecanja, ove godine od 5.-25. rujna, trebali u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao i/ili s posla. Najmanja udaljenost do posla je trebala biti barem 1 kilometar, a tijekom akcije su trebali proći najmanje 20 kilometara. Sudionici su tijekom akcije bilježili broj prijeđenih kilometara, te su po završetku akcije prijavili rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

PRIJAVLJENIH: 88 SUDIONIKA; od toga 70 biciklista (25 muškaraca i 45 žena) koji su prošli 8.200,36 km i 18 pješaka (8 muškaraca i 10 žena) koji su prošli 1.196,08 km.

  • Zajedno su u vrijeme akcije biciklisti i pješaci prošli  9.396,44 km.

NAGRAĐENI SUDIONICI U KATEGORIJI BICIKLISTA:

  • Gostimir Jurović (bicikl), Jasenka Novak, (biciklistička kaciga) i Dragutin 

Gunc (pedometar)                                                                        

NAGRAĐENI SUDIONICI U KATEGORIJI PJEŠAKA:

  • Sanja Turk (bicikl), Ninoslav Siladi (biciklistička kaciga) i Krešimir Ivek (pedometar)     

GLAVNE NAGRADE SU OSIGURALI: KOMET D.O.O. PRELOG, TRGOVINA MIHALEC „BECIKLIN“ PRELOG I ČAKOVEC, GRADSKI BAZENI MARIJA RUŽIĆ ČAKOVEC, LJEKARNA ČAKOVEC, OPĆINA BELICA, SAVJET ZA SIGURNOST PROMETA NA CESTAMA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, NACIONALNI PROGRAM SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA

NAGRAĐENI SUDIONICI SIGURNOSNE OPREME ZA PJEŠAKE I BICIKLISTE su Željko Cvetković, Violeta Lajtman, Biserka Vojvoda, Snježana Jurović, Jadranka Horvat, Svjetlana Murković, Alenka Golub, Nikola Jurović, Marija Jančec i Goran Vidić.

  • Najveći broj prijeđenih kilometara u toku akcije zabilježen je kod MARIJAN JANUŠIĆ iz  ČAKOVCA koji je prošao 462 km i nagrađen je ciklokompjuterom, biciklističkom majicom i reflektirajućom trakom.

Svi sudionici nagradnog natječaja imaju pravo na jednodnevno kupanje na Gradskim bazenima koje mogu realizirati do 31.12.2016. Na recepciji bazena nalazit će se popis sudionika natječaja.

Ove godine su prijave poslale dvije tvrtke:

- GRAD ČAKOVEC – 10 prijavljenih zaposlenika

- HILDING ANDERS d.o.o. Prelog – 5 prijavljenih zaposlenika

Obje prijavljene tvrtke osvojile su nagradu za tvrtke: Predavanje na temu „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“ te „Važnost redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane za dug i kvalitetan život“ te radionicu koja uključuju analizu sastava tjelesne mase (na aparatu koji putem tetrapolarnih elektroda bioelektričnom impendancom procjenjuje brojne parametre), mjerenje krvnog tlaka, kolesterola, triglicerida i šećera u kapilarnoj krvi, procjenu stupnja uhranjenosti, procjenu kardiovaskularnog rizika uz individualne savjete liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika. Predavanje i radionicu će provesti djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a bit će namijenjena zaposlenicima izvućene tvrtke koji su sudjelovali u natjecanju.

Premda se radi o vrijednim nagradama, ne smijemo zaboraviti da je najvrijednije to što uz više kretanja čuvamo i unapređujemo različite aspekte svog zdravlja (fizičko, psihičko, socijalno, duhovno, emocionalno), a istovremeno čuvamo okoliš od onečišćenja ispušnim plinovima te smanjujemo gužvu i nervozu sudionika prometa. Ističemo još jednom brojne pozitivne učinke tjelesne aktivnosti i vježbanja na zdravlje pojedinaca i dobrobit cijele zajednice - smanjeni rizik za kardiovaskularne bolesti, moždani udar, povišeni krvni tlak, šećernu bolest, osteoporozu, neka sijela raka, depresiju i demenciju. Osim toga, redovita tjelesna aktivnost značajno doprinosi mentalnom zdravlju te podržava neovisan život, osobito starijih osoba.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo