Zdravstvo 20.01.2019. 09:49. Zadnja izmjena: 20.01.2019. 09:52.

Akcija

U Čakovcu na Trgu Republike obilježen 12. Hrvatski Dan mimoza

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, ove subote u Čakovcu na Trgu Republike obilježen je 12. Hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava u okviru Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge „Zdravka“ i Hrvatske lige protiv raka. Glavni cilj Dana mimoza je osvijestiti žene, ali i muškarce o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj, besplatnom cijepljenju protiv HPV-a te Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg 12. Dana mimoza u Međimurju namijena su kupnji aparata za mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja, a koji je vrlo značajan čimbenik rizika za vrat maternice.

Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. Hussein Saghir kazao je kako se "redovitim odlaskom na ginekološke preglede, ali i stalnim edukacijama može prevenirati i spriječiti rak vrata maternice u njegovom začetku" te podsjetio kako "rano otkrivanje raka povećava šanse za uspješno liječenje". Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl – Pal, dr.med. istaknula je kako se "pušenje smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika kada je riječ o raku vrata maternice te je je za prevenciju bolesti važno promovirati nepušenje, odnosno poticanje pušača na prestanak pušenja" što je i glavni cilj ovogodišnje humanitarne akcije.

I ove godine u akciju su uključeni i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja, primarne ginekološke ordinacije te ordinacije obiteljske medicine, učenici srednjih škola te mnogobrojni građani.