Zdravstvo 28.02.2019. 11:28. Zadnja izmjena: 28.02.2019. 11:31.

Hotel Park

U Čakovcu održan 29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

U organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih, Županijske lige protiv raka Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Odjela za otorinolaringologiju Županijske bolnice Čakovec, u povodu blagdana Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla, u Hotelu Park u Čakovcu je od 1. do 3. veljače održan 29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba. Simpoziju su se odazvali brojni uzvanici, zdravstveni djelatnici, laringektomirane osobe, te pokrovitelji, sponzori i donatori. Ukupno je sudjelovalo više od 150 sudionika iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovenije i Srbije.

Kao volonteri uključili su se i učenici Gospodarske škole Čakovec (smjer cvjećar i kozmetičar) zajedno sa svojim profesoricama Ljiljanom Škrobar i Nikolinom Makovec. Svima njima najljepše zahvaljujemo na doprinosu i suradnji.

Središnji dio Simpozija je započeo u subotu 2. veljače sv. misom koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a nakon misije je svim sudionicima podijeljen blagoslov grla. 

Svečano otvorenje simpozija otvorila je pjevanjem Himne Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije, koja se potom sjajno predstavila sa još dvije skladbe, a Pjevački zbor Kluba laringektomiranih Međimurske županije i Zbor „Optimisti“ Zagreb uz pratnju KUD-a Belica na kraju svečanog dijela raspjevali su i oduševili  okupljene sudionike. Dopredsjednica Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba mr. sc. Tamara Živković Ivanović, koja je vodila cijeli program, zaključila je kako su ovakva okupljanja važna jer podižu kvalitetu života laringektomiranih te pomažu osvijestiti širu društvenu javnost o problemima i načinu života laringektomiranih osoba te je zahvalila svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji simpozija.

  • Nakon svečanog otvorenja održana su predavanja na temu Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija laringektomiranih osoba, a navečer je održana svečana večera uz ples pod maskama. Učenici Gospodarske škole Čakovec sa svojim profesoricama su cvjetnim aranžmanima uljepšali prostor Hotela Park u Čakovcu, a sudionike večere su našminkali i oslikavali im lica.

Simpozij je završio u nedjelju obilaskom Grada Čakovca uz predstavljanje kulturnih i povijesnih znamenitosti Grada i županije koje je osigurala Turistička zajednica Grada Čakovca.