Zdravstvo 19.03.2020. 10:44. Zadnja izmjena: 19.03.2020. 10:56.

Koronavirus

U Hrvatskoj je do sada potvrđeno ukupno 99 oboljelih osoba

  • Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. u 10:30 sati

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, danas je potvrđeno 10 novooboljelih koronavirusom. U Republici Hrvatskoj do sada je potvrđeno ukupno 99 oboljelih osoba, od kojih je pet osoba ozdravilo.

Do ovog trenutka testirano je 1264 uzoraka. U Republici Hrvatskoj u karantenu je smješteno 79 osoba, 51 hrvatski i 28 stranih državljana.

Stožer civilne zaštite RH: Od danas ne rade kafići, saloni, teretane, autoškole...

Stožer civilne zaštite RH daje preporuku putničkim brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene da ne uplovljavaju u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, osim putničkim brodovima hrvatske državne pripadnosti koji u Republiku Hrvatsku uplovljavaju radi raspreme

Iznimno, stožer civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem se području nalazi luka uplovljavanja i luka raspreme odnosno samoizolacije osoba na brodu, može odobriti dolazak i boravak na zahtjev tijela koja upravljaju lukom ako se za putnike i članove posade broda mogu osigurati odgovarajući uvjeti karantene odnosno samoizolacije, opskrba brodova namirnicama, gorivom i drugim potrepštinama, potrebna zdravstvena skrb i drugi uvjeti nužni za sigurnost osoba na brodu.

  • Od jučer je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji od 7 do 22 sata.

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

Upute za siguran način primanja pomoći za starije i nemoćne osobe

Upute za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba

Također, Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici. Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci dobit će obavijest/letak o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

  • Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: [email protected].