Zdravstvo 07.04.2020. 14:39. Zadnja izmjena: 07.04.2020. 14:41.

Međimurska županija

U Međimurju do sada šest zaraženih osoba, od toga je jedna osoba ozdravila

Stožer civilne zaštite Međimurske županije daje obavijest kako je u Međimurju u utorak, 7.travnja utvrđena još jedna osoba zaražena virusom COVID-19. Uz jednu ozdravljenu osobu tako ih je sada ukupno petero zaraženih. Novozaražena osoba je bliski (obiteljski) kontakt jedne od zaraženih osoba, tako da je u našoj županiji od ukupno pet zaraženih osoba, četvero iz iste obitelji, i svi su epidemiološki povezani.

S obzirom na broj zaraženih osoba i izoliranost unutar jedne obitelji, epidemiološka situacija je povoljna jer su sva ostala testiranja pokazala negativne rezultate, uključujući i testiranja osoba koje su se organiziranim letovima vratile iz španjolske, Italije, Portugala i Švedske.

Sve zaražene osobe imaju blage simptome te su pod kontinuiranim nadzorom liječnika i epidemiologa. Iz mjera predostrožnosti troje njih je hospitalizirano u Županijskoj bolnici Čakovec.

Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 1050 mjera samoizolacije. Ukupan broj dojava i utvrđenih kršenja mjera samoizolacije od 13. ožujka do 7. travnja 2020. godine:

  • 162 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije
  • 49 utvrđenih kršenja samoizolacije
  • 308 osoba zatečeno u kontroli bez propusnica

Stožer civilne zaštite Međimurske županije još jednom apelira na građane da poštuju mjere prevencije, liječničku struku i da se pridržavaju pravila koja su propisana od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije, držanje socijalne distance, te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.