Zdravstvo 10.04.2020. 14:23. Zadnja izmjena: 10.04.2020. 14:23.

10. travnja

U Međimurju je u protekla 24 sata obavljeno 21 testiranje na koronavirus, svi nalazi su negativni

Stožer civilne zaštite Međimurske županije daje obavijest kako u Međimurju u petak, 10. travnja nema potvrde o novozaraženim osobama. U protekla 24 sata obavljeno je 21 testiranje što je najveći broj testiranja do sada. Svi nalazi su negativni.

Uz dvije ozdravljene osobe tako je i dalje ukupno četvero zaraženih osoba koje su članovi iste obitelji, i svi su epidemiološki povezani. Sve zaražene osobe imaju blage simptome te su pod kontinuiranim nadzorom liječnika i epidemiologa. Iz mjera predostrožnosti troje njih je hospitalizirano u Županijskoj bolnici Čakovec.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje će pojačano pratiti nadzor Domova za starije i nemoćne osobe i epidemiološku situaciju u Međimurju koja je i dalje vrlo povoljna.

Nakon što su jučer međimurski gradonačelnici ponovili svoj stav kako nisu suglasni da se u Međimurju uvede jedinstvena zona bez propusnica, Županijski stožer civilne zaštite Međimurske županije danas se još jednom obratio Nacionalnom stožeru. U našem dopisu naveli smo da se i dalje zalažemo za provođenje našeg prijedloga, upućenog u ponedjeljak, 6. travnja. Smatramo da Međimurje treba biti jedinstvena zona bez propusnica kako zbog specifičnosti našeg kraja, tako i zbog činjenice da se takva komunikacija odvija na nekim drugim područjima koja su teritorijalno i brojem stanovnika znatno veća od naše županije. Pri tome ne mislimo samo na Grad Zagreb, već i na činjenicu da je unutar pojedinih županija, u kojima je odobreno kretanje bez propusnica u zonama na području pojedinih gradova ili policijskih postaja, dobar dio tih zona veći od Međimurja teritorijalno i brojem stanovnika. Naša je posebnost i u tome što se stanovnici Međimurja trebaju kretati na području više općina i gradova kako zbog odlaska na posao, obavljanja aktualnih sezonskih poljoprivrednih radova, odlaska u objekte poput ljekarni, pošti, banaka i sličnih koje se ne nalaze na području njihove općine, tako i zbog drugih egzistencijalno važnih obaveza.

Također, želimo istaknuti da se uvođenjem jedinstvene zone bez propusnica ni na koji način ne zalažemo za popuštanje mjera koje propisuje Nacionalni stožer. Dapače, odlučni smo ih, sukladno njihovim preporukama, provoditi jednako ozbiljno kao i dosada, jer smo dosadašnjim djelovanjem i postignutim rezultatima pokazali da nam je zdravlje građana na prvom mjestu. U tome nam daleko najveću pomoć pružaju sami građani Međimurske županija čija je ozbiljnost, odgovornost i disciplina dosada rezultirala niskim brojem zaraženih, što smatramo zajedničkim postignućem svih nas. Pojedinci koji iznose drugačije procjene podcjenjuju zajedništvo koje smo postigli u dosadašnjoj borbi protiv koronavirusa, ali isto tako i vodeće međimurske epidemiologe bez čijeg se pozitivnog mišljenja zasigurno ne bismo i dalje zalagali za našu inicijativu.

Unatoč našem stavu o potrebi uvođenja jedinstvene zone bez propusnica, razumijemo da su Nacionalnom stožeru vezane ruke za donošenje takve odluke bez suglasnosti svih međimurskih jedinica lokalne samouprave. Zatražili smo da razmotre i takvu mogućnost, ali svjesni smo da bez ostvarenja svih uvjeta koje su zatražili od nas konačna odluka ovisi o njihovoj procjeni. Zbog toga ćemo, ukoliko nam Nacionalni stožer kao alternativu ponudi mogućnost kretanja građana bez propusnica unutar nekoliko zona u Međimurju, prihvatiti i takvu odluku. Svoju brigu o građanima potvrđujemo djelima, a ne riječima i zato nećemo dozvoliti daljnje politiziranje ovog slučaja, već prihvatiti ono rješenje koje Nacionalni stožer, s obzirom na izostanak suglasnosti međimurskih gradova predloženoj inicijativi, može odobriti.

U ovom trenutku jedino što možemo je predložiti slijedeće:

  • ČAKOVEC (grad Čakovec, općine Nedelišće, Strahoninec, Pribislavec, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, Orehovica, Mala Subotica, Belica)
  • PRELOG (grad Prelog, općine Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba, Goričan, Domašinec, Dekanovec)
  • MURSKO Središće (grad Mursko Središće, općine Selnica, Sveti Martina na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Vratišinec, Podturen)

Ujedno, Stožer civilne zaštite Međimurske županije poslao je i preporuku jedinicama lokalne samouprave u kojima ih poziva da se što žurnije usuglase o zajedničkim područjima te potpišu međusobne Sporazume o jedinstvenom području kretanja na području jedinica lokalne samouprave. Stožer civilne zaštite Međimurske županije podržat će svaki pristigli Sporazum, a sve s ciljem što lakšeg kretanja naših sugrađanki i sugrađana.

Također, podsjećamo da će Policija maksimalno kontrolirati kretanje građana bez propusnica, osobito automobile stranih registarskih oznaka, te se mole svi građani da poštuju ograničenje kretanja. Svi oni koji su imali namjeru povratka iz primjerice Austrije, Njemačke i drugih zemalja, moraju biti svjesni činjenice da će im pri ulasku u Republiku Hrvatsku biti naložene mjere samoizolacije, kojih će se morati striktno pridržavati. Svakodnevno na području Međimurske županije nalaže se veliki broj mjera samoizolacije. Ujedno, preporuka je međimurske policije da se ovog Uskrsa ne pale tzv. „vuzmenke“.

Trenutno je na području Međimurske županije aktivna 1171 mjera samoizolacije. U Hrvatskoj je trenutno aktivno 17 720 mjera samoizolacije (podaci od 10.4. u 7,30 sati).  Od četvrtka, 9. travnja radi tržnica u Čakovcu, a od 10. travnja 2020. godine radi tržnica u Prelogu.