Zdravstvo 13.07.2020. 10:49. Zadnja izmjena: 13.07.2020. 10:54.

Ponedjeljak, 13. srpnja

U Međimurju nema novooboljelih od koronavirusa

U ponedjeljak, 13. srpnja u Međimurskoj županiji nema novo oboljelih osoba od virusa COVID 19.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dvije nove Odluke.

Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19 koja je na snazi od ponedjeljka, 13. srpnja. Ovom odlukom se za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19 uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti:

  • zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
  • vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
  • zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
  • zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi, jela pića i napitaka
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS–CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika, a temeljem koje Odluke je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijelo Upute i preporuke za okupljanja, koje su vidljive na njihovim stranicama kao i na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Za vrijeme pojave bolesti COVID -19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2 sva upravna tijela Međimurske županije nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke poštujući pritom sve upute Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Mjere će se provoditi s ciljem suzbijanja širenja zaraze uzrokovane virusom COVID-19 te zaštite građana i službenika od nepotrebnog izlaganja rizicima zaraze.

Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost. Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva građane da, kao i do sada, dosljedno poštuju sve propisane mjere i svojim odgovornim ponašanjem pridonesu daljnjoj dobroj epidemiološkoj situaciji u našoj Županiji. 

Najbolja zaštita od COVID 19 virusa je održavanje osobne higijene ruku i držanje preporučene fizičke distance.