Zdravstvo 09.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 17.02.2017. 14:57.

U Međimurju uvedena „eHitna“ – brža i efikasnija hitna medicinska pomoć

Nakon odrađenog testnog razdoblja stručne medicinske poslovne platforme „eHitna“, ista je u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije i formalno puštena u pogon. Radi se o kompletnoj informatičkoj platformi hitne medicinske pomoći koja se sastoji od tri integrirane cjeline, a to su komunikacijska oprema, aplikativni dio i GPS navigacija s kontrolom vozila. 

Upravo svaki od tih segmenata doprinosi unaprjeđenju organizacije rada kako prijavno–dojavne jedinice (PDJ) hitne pomoći kao centralne jedinice, tako i svih mobilnih medicinskih timova te boljoj kontroli obavljanja hitne medicinske pomoći nad pacijentima koja je za područje Međimurske županije smještena baš u Zavodu.  Kako bi isprobali nove uvjete u radu, održana je prezentacija rada platforme, kojoj su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, uz pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca i v.d. ravnatelja Zavoda dr. sc. Tomislava Novinščaka

Novu opremu simulacijom hitnog poziva prvi je isprobao međimurski župan naglasivši pritom kako je ovim programom naš kraj dobio bržu i efikasniju hitnu medicinsku pomoć, a to je ključno jer je svaka sekunda iznimno važna prilikom intervencija dežurnih službi na cijelom području Međimurske županije. Naši građani mogu sada putem broja 194 direktno komunicirati sa posebno utreniranim medicinskim sestrama, dispečerom i disponentom, za sve slučajeve u kojima je ugrožen život ili prijeti neposredna opasnost po život. Prijavno-dojavna jedinica potom postupa shodno algoritmu za hitna stanja i stupnjevima hitnoće i koordinira hitnom intervencijom.  Tijekom intervencija, automatizirana je obrada podataka o kretanju vozila i timovima, vremenima intervencija i ostalim važnim podatcima, a ujedno je omogućeno elektronsko bilježenje podataka o svakoj intervenciji.  eHitna i Fleet Manager su u cijelosti financirani od strane naše Županije i gotovo u potpunosti koriste ranije nabavljenu opremu financiranu od Svjetske banke. Odvažan iskorak u suvremenom organizacijskom zdravstvenom poslovanju naročito je važan kada je riječ o hitnoj medicinskoj pomoći. 

Nastavak je to reforme hitne medicine, koja se u mnogočemu na korist naših građana u međimurskoj županiji približava europskom standardu. Na prezentaciji, v. d. ravnatelja zahvalio je na podršci Županije, koju Zavod za hitnu medicinu uživa tijekom godina i na danoj mogućnosti da se hitna medicina u organizacijskom, ali i u stručnom smislu i nadalje razvija na korist građana te s ciljem da postanemo što zdravija i odgovornija regija. 

Izvor: 3115