Zdravstvo 16.02.2017. 06:58. Zadnja izmjena: 16.02.2017. 06:59.

Prevencija!

U osnovnim školama provodi se projekt Trening životnih vještina

U Osnovnoj školi Belica održana je edukacija u okviru provođenja programa „Trening životnih vještina“, namijenjena edukatorima provoditelja programa primarne prevencije ovisničkih ponašanja mladih. O provedbi i svim aktivnostima, nazočnima su se pritom obratili zamjenica župana i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije Sandra Herman, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl – Pal, pedagoginja i županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Andreja Zadravec - Baranašić.

Program je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i školskim preventivnim programima, a provodi se  u 4. razredima svih osnovnih škola u Međimurju. Istim je obuhvaćeno 1143 učenika i 82 učitelja razredne nastave, u suradnji s 30 stručnih suradnika, voditelja školskih preventivnih programa.

Na dosadašnjim edukacijama odrađene su 4 teme - samopoštovanje, odlučivanje, pušenje i reklamiranje, a u drugom polugodištu slijede teme - suočavanje sa stresom, komunikacijske vještine, socijalne vještine i zauzeti se za sebe. Uz stručnjake i vanjske suradnike s područja Međimurske županije Bertu Bacinger – Klobučarić, Andreju Zadravec - Baranašić i Dianu Uvodić - Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u nastavku provođenja edukacije predavanje na temu „Kako se pravilno zauzeti za sebe“ održala je prof. dr.sc. Dubravka Miljković, profesorica psihologije i pedagogije Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Trening životnih vještina razvija samopouzdanje, vještine donošenja odluka, rješavanje konflikata, kontrole emocija te socijalne i komunikacijske vještine. Temeljni i krajnji cilj programa je smanjiti porast konzumiranja sredstava ovisnosti od 6. do 8. razreda za 30 posto te povećati kompetentnost nastavnika za rad na tom planu. Bitno je naglasiti da je poseban cilj programa razviti samopoštovanje, samopouzdanje i kontrolu, promovirati anti-ovisničke norme, povećati znanje o neposrednim posljedicama rizičnog ponašanja i pružiti informacije o efikasnom suočavanju sa socijalnom anksioznošću.