Zdravstvo 19.10.2016. 07:57. Zadnja izmjena: 19.10.2016. 08:01.

Uz Europski dan darivanja organa

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika dijelila donorske kartice

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije u sklopu svoji aktivnosti, u petak je na Trgu Republike obilježila Europski dan darivanja organa te ponovo skrenula pozornost javnosti na plemenitost najdubljeg čina ljudskosti i najviše razine svijesti – darivanje organa. Članovi Udruge s predsjednicom Teom Mikec tom su prilikom upoznali građane s dostignućima transplantacijske medicine, dijelili  promotivne materijale i donorske kartice, dok su medicinske sestre iz Županijske bolnice Čakovec građanima mjerile krvni tlak.

U ovom trenutku udruga broji oko 110 članova starije životne dobi, dok je njih 37 na dijalizi, čime su u Udruzi jako zadovoljni, jer broj iz godine u godinu opada. „Pedesetak transplantiranih s područja Međimurske županije svjedoci su važnosti  educiranja zajednice o doniranju organa  jer svaka osoba može postati donor ispunjavanjem donorske kartice koju i ovom prigodom predstavljamo i dijelimo“, istaknula je predsjednica Udruge. Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović svojim dolaskom podržao je ovu hvalevrijednu akciju, još jednom dokazujući da Županija podupire i prati rad Udruga te će tako nastaviti i u budućnosti.  „Hvala svim donorima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom doniranja organa u najtežim trenucima nesebično spasili drugi život“, nadovezao se zamjenik župana.

Transplantirane osobe i svi oni koji podržavaju transplantaciju ovom su se prilikom fotografirali s pojasom za spašavanje na kojem je pisalo DARUJ ŽIVOT, a simboličnim puštanjem balona s natpisom „hvala“ izrazila se zahvalnost i poštovanje svim darivateljima te njihovim obiteljima koji su pružili novu nadu onima koji čekaju presađivanje organa.